HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL: Tri od dvadeset najboljih filmova Sight&Sounda besplatno

FaH

Među dvadeset najboljih ovogodišnjih filmova po izboru utjecajnog filmskog magazina “Sight & Sound” tri su filma koja će se besplatno moći pogledati na ovogodišnjem Human Rights Film Festivalu (HRFF), koji počinje 7. prosinca.

 S popisa, utemeljenog na glasovima 168 filmskih kritičara iz cijelog svijeta, na HRFF-u, posvećenom autorskom i angažiranom filmu, prikazat će se trilogija “1001 noć” Miguela Gomesa, “Groblje raskoši” Apichatponga Weerasethakula i “No Home Movie” Chantal Akerman.

 Film “1001 noć” već je obilježio scenu svjetskog autorskog filma, a inspiriran je nizom događaja u Portugalu između kolovoza 2013. i srpnja 2014., vrijeme nametnutih mjera štednje. Šeherezada, arhetipska pripovjedačica, to mučno zajedničko iskustvo zaokružuje u priči nabijenoj erosom, opisuje HRFF taj višestruko nagrađivani film.

 Festivalski aktivan i uspješan “Groblje raskoši”, novi film hvaljenog tajlandskog redatelja Apichatponga Weerasethakula, nadahnut je tradicionalnim mitovima, ali i suvremenom tajlandskom društveno-političkom zbiljom koja se razotkriva u alegorijskim referencama.

 Posljednje, oproštajno djelo belgijske redateljice Chantal Akerman “No Home Movie” dokumentarni je prikaz o odnosu autorice i njezine majke, za koji je Akerman od 40 sati materijala snimljenog malom kamerom i BlacBerryjem za film izabrala 115 minuta.

 Kao najbolje “Sight & Sound” je izdvojio i dva filma koja je HRFF prikazao na svom prošlom izdanju, dokumentarac “Pogled tišine” Joshue Oppenheimera, koji istražuje kako je biti preživjeli nakon ‘čini ubijanja’ i “Konj zvan Novac” Pedra Coste, radikalna ekspanzija antologijske kronike raseljenih naroda i snova koja se nastavlja na njegovu Fontinhas trilogiju.

 Zahvaljujući filmskim festivalima hrvatska publika već je imala priliku vidjeti većinu od odabranih dvadeset naslova, počevši od filma “Ubojica” tajvanskog redatelja Hsiao-Hsiena Houa koji je na prvom mjestu s 38 glasova.

 Domaći festivali i distributeri nekomercijalnih filmskih ostvarenja pobrinuli su se da hrvatska kina ne zaobiđu i ostali izabrani ponajbolji ovogodišnji filmovi – “45 godina” Andrewa Haigha, “Saulov sin” Laszla Nemesa, “Amy” Asifa Kapadie, Georga Millera, “Skrivena mana” Paula Thomasa Andersona, “Taxi” Jafara Panahija, “Cure” Celine Sciamma.

 Na popisu odabranih su još animirani filmovi “Anomalisa” Charlieja Kaufmana i Dukea Johnsona i “Izvrnuto, obrnuto” Petea Doctera, “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”, “Carol” Todda Haynesa, “Tangerine” Seana Bakera, “To dolazi” Davida Roberta Mitchella, “Phoenix”Christiana Petzolda i “Hard to Be a God” Alekseia Germana.

 Ususret 13. HRFF-u na trećem programu HRT-a prikazat će se četiri dokumentarca hrvatskih autora, “Putnici” Tomislava Žaje, “Larissa – mirna žena” Mladena Ćapina, “Hotel Europa” Ivane Dragičević i Dinka Cepaka i “Drugi Dubrovnik” Petra Krelje te tri igrana filma – egipatski “Emigrant” Youssefa Chahinea, francuski “Prognanici” Tonyja Gatlifa i britanski “Kruh i ruže” Kena Loacha.

 Festival je ove godine posvećen “ljudima bez doma”, a otvorit će ga 7. prosinca u Kinu Europa dokumentarni film “Sirijska ljubavna priča” britanskog redatelja Seana McAllistera, koji je i gost HRFF-a. Među gostima su i glavni akter tog dokumentarca Amer Daoud, te Slobodan Šijan, Dubravka Ugrešić i Želimir Žilnik.

Komentiraj