Luka Stanzl/PIXSELL

Human Rights Film Festival o fenomenu ‘bez doma’

“Program ovogodišnjeg Human Rights Film Festivala nikad nije bio kompaktniji, odabrali smo žarišnu temu ‘bez doma’ koja govori o masovnoj izbjegličkoj krizi, ali općenito i o fenomenu života bez doma”, rekao je direktor Festivala Petar Milat u razgovoru za Hinu.

“Veliki svjetski časopisi upravo rade top ljestvice filmova za ovu godinu i zadovoljni smo što su među njima i oni koje ćemo prikazati u Zagrebu. Program je ove godine nešto više orijentiran prema dokumentarnom filmu, no kao i svake godine donosimo izbor igranog, a dijelom i eksperimentalnog filma”, najavio je Milat trinaesto izdanje festivala koji će se održati od 7. do 13. prosinca u Zagrebu i Rijeci.

Festival će u kinu “Europa” otvoriti “Sirijska ljubavna priča” Seana McAllistera, nagrađivani film o bračnom paru, Ragdhi Hassan, sirijskoj lijevoj aktivistici protiv Assadova režima i Ameru Douadu, palestinskom aktivistu, koji bježe iz svoje domovine. Redatelj i glavni protagonist filma bit će gosti otvorenja.

“Taj film na najzanimljivi način pokazuje ne samo što se događa u Siriji, nego i što se s izbjeglicama događa kada kao emigranti dođu u Europu”, napomenuo je Milat. “Prikazuju se njihovi procjepi koji nisu samo politički, nego emotivni i obiteljski, film je potresan, ali nije prvoloptaški”, ocijenio je.

 

  • Iz programa je izdvojio i dokumentarac “Lampeduza zimi” austrijskog redatelja Jakoba Brossmanna, snimljen u jednom od najvećih prihvatnih centara za izbjeglice i imigrante u Europi, te dva posljednja uratka istaknutih filmskih redatelja koji su ove godine preminuli.

 

To su “U tranzitu”, posljednje i na Tribeci nagrađeno djelo slavnog američkog dokumentarista Alberta Mayslesa, o putovanju po najdužoj američkoj međugradskoj željezničkoj trasi Empire Builder, te oproštajni film belgijske redateljice Chantal Akerman, “No Home Movie”, kojim je progovorila o svom odnosu s majkom. “Taj nam je film bio inspiracija za naziv ovogodišnje teme festivala”, rekao je Milat.

Festival će prikazati i niz filmova nagrađivanih na međunarodnim festivalima, ukrajinski “Događaj” Sergeja Loznice koji će u Zagrebu imati svoju regionalnu premijeru te poljski “Braća” Wojciecha Starona, o braći Poljacima koji se nakon sovjetskog izgnanstva vraćaju kući.

Igrani filmovi koji se inače ne bi prikazali u Hrvatskoj

Po Milatovim riječima, iako je ovogodišnji program više okrenut prema dokumentarnom, HRFF je prava adresa za prikazivanje ponajboljeg iz svijeta igranog filma. “Često je bio slučaj da se, bez obzira na količinu i revnost domaćih filmskih festivala neki umjetnički filmovi nikada ne prikažu u Hrvatskoj, a mi omogućujemo da se to ne dogodi”, objasnio je.

Među ostalim, prikazat će se hvaljeni tajlandski film “Groblje raskoši” redatelja nagrađenog Zlatnom palmom Apichatponga Weerasethakula, drama o skupini vojnika koje je uhvatila neobična bolest spavanja.

Tu je i “1001 noć” portugalskog redatelja Miquela Gomesa, film u tri dijela koji će se prikazati tri večeri zaredom, najavljen je kao “najveći i najambiciozniji film ovogodišnjeg Cannesa”.

U programu su i francuski filmovi “Fatima” Philippea Faucona te “U sjeni žena” Philippea Garrela, jednog od veterana francuskog novog vala, kao i čileanski “Klub” Pabla Larraina koji bi, predviđa Milat, publici mogao biti zanimljiv zbog intrigantne teme – pedofiliji u Katoličkoj crkvi.

S ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu nagradom ovjenčan dolazi film “Biserno dugme” čileanskog autora Patricia Guzmana, koji se bavi važnim pitanjima tragične povijesti Čilea, stradanjima naroda Yagan pri susretu s europskim kolonizatorima u Ognjenoj zemlji.

Kao potvrdu kvalitetnog programa Milat ističe što se na popisu 20 najboljih filmova uglednog časopisa Sight&Sound našlo i tri iz ovogodišnjeg selekcije – “1001 noć”, “Groblje raskoši” i “No Home Movie”, a tu su i dva naslova iz prošlogodišnjeg filmskog programa, “Pogled tišine” i “Konj zvan Novac”.

Popratni program vremenski i tematski uokviruje festival

Popratni program tematski i vremenski uokviruje festival – počeo je već 1. prosinca svojevrsnom uvertirom, Vizualnim kolegijem u okviru kojega se u kinu Tuškanac besplatno prikazuju nova djela trojice velikana autorskog filma, Sergeja Loznice, Josea Luisa Guerina i Loisa Patina.

Gosti festivala, književnica Dubravka Ugrešić i redatelj Slobodan Šijan te filozofi Alexander Garcia-Duettmann i Peter Szendy će na maloj “Školi neophodnog znanja” govoriti o tome što za njih danas predstavlja neophodno znanje.

Francuski filozof Peter Szendy održat će 7. i 8. prosinca u klubu MaMa seminar na temu “Estetički supermarket”, u kojem će predstaviti svoj rad o odnosu slike, filma i novca.

Dubravka Ugrešić će 9. i 10. prosinca izložiti svoja promišljanja o tome što je za nju kao književnicu ‘nužno znanje’, a njezin seminar dijelom se oslanja na esej “Karaoke kultura” koji zajednički objavljuju Booksa i MaMa, a o kojem će biti riječi u Booksi 11. prosinca.

Slobodan Šijan će 14. prosinca govoriti o svojoj novoj knjizi “Filmus – priče o filmu”, a dan kasnije će se u Kinu Tuškanac u sklopu ciklusa “Kratki utorak” prikazati njegovi eksperimentalni filmovi.

Gost festivala je i redatelj Želimir Žilnik, kojemu će se prikazati film “Kenedi se vraća kući”, u čijem je fokusu položaj Roma kao najugroženije populacije.

Festival nije samo kulturni, nego i aktivistički događaj

“Osim što smo kulturni djelatnici, aktivistički smo angažirani, pa ćemo ove godine organizirati i susret aktivista iz šire regije, od Turske do srednjoeuropskih zemalja, koji se bave upravo izbjegličkom krizom, te će to biti i platforma za konkretne aktivnosti”, istaknuo je Milat.

U organizaciji Centra za mirovne studije, Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, Inicijative “Dobrodošli!”, 10. prosinca održat će se tribina “Treći svjetski rat?”.

Cilj tribine je raspraviti trenutne vanjskopolitičke aspekte rata u Siriji, Iraku i Afganistanu, posebice u kontekstu rezolucije Vijeća sigurnosti o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji pod okriljem UN-a, aktiviranja članka 42.7 Ugovora EU od strane Francuske, kao i svakodnevnih događaja, poput nedavnog rušenja ruskog vojnog zrakoplova.

Tema će s sagledati i u kontekstu velike humanitarno-izbjegličke krize te sve učestalijih terorističkih napada izvan i u Europi, te će se razmotriti na koji način se današnje države mogu nositi sa izazovima terorizma, s obzirom da ‘borba protiv terorizma’ može dovesti do još većih povreda ljudskih prava.

Za sam kraj festivala, 13. prosinca, ostavljen je koncert austrijske grupe “Sofa Surfers” u Močvari, od čije će se prodaje ulaznica sredstva namijeniti za pomoć izbjeglicama.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a od 10. do 13. prosinca izbor najboljih filmova prikazat će se i u Rijeci.

Komentiraj