Veleučilište VERN'

HULT PRIZE 2018 Studentskih tim Veleučilišta VERN’ kreće na regionalno finale natjecanja

Uzgajanje i korištenje mikro algi, iskorištavanje ostataka od skuhane kave, desalinizacija vode, korištenje vjetrenih turbina, izgradnja samoodrživih kuća, pokretanje novog koncepta trgovina koji smanjuje broj gladnih i mijenja životne navike, iskorištavanje potencijala sjemena konoplje, uporaba energetskih panela, pročišćavanje vode ili izdvajanje energije iz otpada – sve su to modeli i ideje koje su studenti osmislili kako bi odgovorili na izazov ‘Kako iskorištavanjem energije unaprijediti živote 10 milijuna ljudi do 2025’.

Tema je to ovogodišnjeg globalnog studentskog natjecanja HULT Prize 2018, čiji je nacionalni finalni pitch jučer održan na Veleučilištu VERN’, a na njemu je svoje ideje predstavilo ukupno 12 studentskih timova.

Najboljom idejom koja izravno doprinosi iskorištavanju energetskih resursa u svrhu unaprjeđenja ljudskih života proglašena je ona studentskog tima SENTO Solutions, kojega čine VERN’ovi studenti Andro Bunić, Jakov Bajić, Petar Fruk i Moreno Pavličić. Oni su za rješenje ovog globalnog izazova osmislili proizvod pod nazivom ‘Software Defined Radio (SDR) USB stick’, a riječ je o uređaju koji potiče stanovništvo na praćenje potrošnje energije i planiranje ušteda.

“USB stick bi detektirao nekontroliranu ili pretjeranu potrošnju energije u našem okruženju, poput plina, vode ili struje. Uz povezanost s nekim pametnim uređajem, poput mobitela i pristup internetu, korisnik bi u stvarnom vremenu bilo gdje i bilo kada imao pregled nad potrošnjom energenata u svome stanu. Na taj način, ne samo da podižemo sigurnost građana u slučaju mogućeg curenja plina ili vode, nego i ih potičemo i na štednju, koja bi se kasnije kroz sustav podrške nagrađivala pametnim energetskim tokenima“, objasnili su predstavnici tima.

Pobjedom na nacionalnom finalnom pitchu, tim SENTO Solutions osvojio je put na regionalno finale globalnog studentskog natjecanja HULT Prize 2018., u regiju prema vlastitom izboru (London, San Francisco, Boston, Dubai ili Šangaj), u kojem će se boriti za ulazak u veliko finale i glavnu nagradu.

Članovi tima su za regionalno finale odabrali San Francisco, gdje će se sa svojom idejom natjecati protiv ostalih studentskih timova s nekih od najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, Oxforda, Stanforda, MIT-a, itd. Hrvatska će svoje predstavnike u regionalnom finalu tako imati i četvrtu godinu zaredom, a natjecanje se na Veleučilištu VERN’ izvodi u suradnji sa startup akceleratorom The Hult Prize Fundation.

Studenti su na ovogodišnjem natjecanju imali zadatak predložiti društvenopoduzetničke ideje i projekte na temu ‘Harnessing the Power of Energy’, a sudjelovanje studenata iz cijeloga svijeta i globalna važnost izazova na koje studenti predlažu rješenja, razlog je zašto se ovo natjecanje kolokvijalno naziva i “Nobelova nagrada za studente“.

Komentiraj