Pokretanje proizvodnih linija, recikliranje otpada, izgradnja stambenih jedinica, korištenje digitalnog identiteta, formiranje kuća dobrodošlice, programi prilagodbe, putni paketi, osnivanje poslovne mreže, programiranje aplikacija ili pokretanje news portala – studentske su to ideje na pitanje kako se suočiti s izazovima izbjegličke krize u svijetu, koje su predstavili na nacionalnom finalnom pitchu globalnog studentskog natjecanja ‘HULT Prize 2017’ koji je jučer održan na Veleučilištu VERN’.

Najboljom idejom koja izravno doprinosi integraciji izbjeglica i vraćanju njihova dostojanstva, stručni je žiri proglasio onu studenskog tima ‘One colour’ o pokretanju news portala, koji bi snagu medija i društvenih mreža koristio za širenje svijesti o problemu izbjeglištva, ali i prilikama koje se stvaraju boljom integracijom izbjeglica u društvenoj zajednici. Ono što ih izdvaja od ostalih news portala jest posebna razina autentičnosti, budući da bi upravo same izbjeglice stvarale cijeli sadržaj.

hult-prize-2017-vern-final-pitch-06-12-2016-2

Pobjedom na nacionalnom finalnom pitchu VERN’ov studentski tim u sastavu Karlo Tašler, Tomislav Zvonarek, Jan Martinjaš i Anto Lovrinović osvojio je put na regionalno finale globalnog studentskog natjecanja HULT Prize 2017 u regiju prema vlastitom izboru (London, San Francisco, Boston, Dubai ili Šangaj), u kojem će se boriti za ulazak u finale i glavnu nagradu od milijun američkih dolara za realizaciju svoje ideje.

Članovi tima su za regionalno finale odabrali San Francisco, gdje će se sa svojom idejom natjecati protiv ostalih studentskih timova s nekih od najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, Oxforda, Stanforda, MIT-a, itd.

Studenti su na ovogodišnjem natjecanju imali zadatak predložiti društvenopoduzetničke ideje i projekte na temu ‘Refugees – Reawakening Human Potential’, koji će doprinijeti uspješnijoj integraciji izbjeglica u društvo, njihovoj inkluziji, osjećaju korisnosti i vraćanju dostojanstva. U nacionalnom finalnom pitchu na VERN’u svoje je ideje predstavilo ukupno 11 studentskih timova, a najbolju ideju je izabrao žiri sastavljen od stručnjaka iz područja socijalnog poduzetništva, financija, akademske zajednice, očuvanja okoliša i inovacija.

Sudjelovanje studenata iz cijeloga svijeta i globalna važnost izazova na koje studenti predlažu rješenja, razlog je zašto se HULT Prize natjecanje kolokvijalno naziva i ‘Nobelova nagrada za studente’. Na njemu se svake godine natječu ponajbolji studentski timovi iz cijeloga svijeta, koji se u finalu bore za glavnu nagradu od milijun američkih dolara za realizaciju predložene ideje.

Ovo je već treća godina zaredom kako će Reapublika Hrvatska imati svoje predstavnike u regionalnom finalu ovog važnog globalnog natjecanja, koje se na Veleučilištu VERN’ izvodi u suradnji sa startup akceleratorom The Hult Prize Fundation, čijih je osam poduzetnika prošle godine uvršteno na Forbesovu listu ’30 under 30′.

Komentiraj