HUBOL: Usprkos presudama, samo 12,7 posto liječnika dobilo isplatu prekovremenih sati

Većina liječnika i dalje već mjesecima čeka isplatu zaostataka, bez obzira na pravomoćne sudske presude, poručila je Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), koja je provela anketu, prema kojoj su za samo 12,7 isplaćeni dugovi zbog neobračunatih prekovremenih sati na temelju pravomoćne sudske presude, dok 55 posto ispitanika još uvijek čeka na isplatu, premda imaju pravomoćnu presudu.

“Vrijeme je za isplatu dugova liječnicima koje su poslodavci godinama stvarali neispravnim obračunom plaća, o čemu je pravorijek koncem prošle godine dao i Vrhovni sud, potom i čitav niz drugostupanjskih županijskih sudova. Može li Hrvatska biti pravna država ili će liječnici morati na “teži” način doći do svojih zasluženih, a neisplaćenih plaća?”, pita HUBOL u priopćenju.

Prema njihovoj anketi, koju su na 713 liječnika proveli u kolovozu, zbog neispravnog obračuna i isplate prekovremenog rada od 2014. tužbu je podiglo 67,7 posto ispitanika.

Prvostupanjsku sudsku presudu primilo je 40 posto anketiranih liječnika, a pravomoćnu 22 posto.

Za oko 15 posto liječnika prvostupanjskom presudom dosuđeno je između 20.000 i 40.000 kuna, njih oko 10 posto očekuje između 40.000 i 60.000 kuna, a devet posto između 80.000 i 100.000 kuna.

Nakon pravomoćne sudske presude propisana je obveza isplate kroz osam dana od nastupa pravomoćnosti. No, u velikoj većini slučajeva taj rok je prošao, pa presude podliježu zakonskim kamatama koje čekaju isplatu.

Prema informacijama Hrvatskog liječničkog sindikata, sve je više pravomoćnih sudskih presuda u korist liječnika zbog neadekvatnog obračuna prekovremenog rada, no većina zdravstvenih ustanova odbija im isplatiti dosuđene dugove pa su svoj novac prisiljeni od bolnica naplatiti putem ovrha.

Procjenjuje se da je ukupni dug liječnicima za prekovremeni rad u proteklih sedam godina dosegnuo između jedne i 1,5 milijarde kuna s kamatama i sudskim troškovima.

S druge strane, ministar zdravstva Vili Beroš poručuje kako slijedom donesenih pravomoćnih presuda Ministarstvo zdravstva mora zajedno s Ministarstvom financija izraditi plan isplate razlike iznosa radnicima za prekovremene sate, s obzirom da se radi o visokom ukupnom iznosu.

Komentiraj