Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) najoštrije je osudila napad na kolegu u Općoj bolnici Zadar te od nadležne zdravstvene administracije i tehničke Vlade zatražila hitnu zaštitu liječnika.

HUBOL ističe kako se radi o jednom u nizu napada, od kojih, kako tvrde, samo mali broj dospijeva u javnost.

Situacija koja je kulminirala u Zadru, dodaju, jedan je od ustaljenih obrazaca ponašanja kojima se liječnici izlažu na radnom mjestu gdje su svakodnevno dostupni verbalnom, a nerijetko i fizičkom napadu. “Hajka na liječnike, koja se intenzivirala namjernim neistinama, protuustavnim odredbama i diskriminirajućim obrascima ponašanja od prošle zdravstvene administracije prelila se kao opći obrazac ponašanja u populaciju, u kojoj sve veći broj pojedinaca etiketira liječnika kao neprijatelja društva iz čega i proizlaze učestali napadi na kolege liječnike”, tvrde iz HUBOL-a.

Od nadležne zdravstvene administracije i tehničke Vlade HUBOL je zatražio hitnu zaštitu liječnika, koji su temelj održivosti javnog zdravstvenog sustava, te njihovo proglašenje strukom od posebnog nacionalnog interesa. Traže i promjene postojećih zakona u svrhu bolje pravne zaštite liječnika kao profesionalca na radnom mjestu od svih oblika nasilja, te donošenje uredbe vlade sa zakonskom snagom kojom bi se definirale radne obveze i prava liječnika te priznavanje ostalih posebnosti struke. Također traže poštivanje zakonskih normi i pozivaju poslodavce da osiguraju primjerene radne uvjete i adekvatnu zaštitu zaposlenih.

Liječnik Ivica Glavan, neonatolog, kojega je u ponedjeljak navečer fizički napao i ozlijedio psihički bolesnik u Općoj bolnici Zadar, u srijedu je pušten na kućnu njegu, potvrdio je za Hinu dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice. Glavan je u utorak je na odjelu maksiofacijalne kirurgije podvrgnut operativnom zahvatu zbog teške ozljede gornje vilice. Dr. Karuc procijenio je da će njegov napadnuti kolega vjerojatno nekoliko tjedana biti na bolovanju i kućnoj njezi.

Glavana je u ponedjeljak kasno navečer napao je psihički bolesnik koji je te večeri ušetao u bolnicu. Nekoliko puta udario ga je šakom u glavu i izazvao teške ozljede. Napadač je trenutačno smješten na odjelu psihijatrije zadarske Opće bolnice, a prije napada nikada nije bio u kontaktu s poznatim zadarskim neonatologom.

Komentiraj