HUBOL proziva Šprlju zbog nedostatka sigurnosti u medicinskim objektima

Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) uputila je u ponedjeljak otvoreno pismo ministru pravosuđa Anti Šprlji u kojem ga, u povodu nedavnog incidenata kada je alkoholizirani muškarac osoblju objedinjenog hitnog bolničkog prijema u zadarskoj bolnici prijetio bombom, proziva za uporno ignoriranje HUBOL-ovih upozorenja o nedostatku minimalne sigurnosti u medicinskim objektima.

HUBOL u pismu ističe da je to treće pismo koje šalje ministru pravosuđa, nakon što na prethodna dva pisma nije dobio odgovor, te upozorava da bi Šprljino ignoriranje tog problema ubrzo moglo rezultirati i težim stradavanjem zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, čak i sa smrtnim ishodom, jer prijetnje vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima nisu bezazlene.

Unatoč činjenici da su agresija i prijetnje poprimile svakodnevni ritam, javnost se nad incidentima zgraža kada oni dospiju do medija, no trenutak kratko traje, nasilnik brzo bude pušten na slobodu s minimalnom ili gotovo nikakvom kaznom, a nadležne institucije ne čine apsolutno ništa kako bi se tome stalo na kraj, ističe HUBOL.

Kako kazne nema, niti je bilo koja državna institucija poradila na zaustavljanju opasnog obrasca ponašanja, gotovo da se otvoreno šalje poruka kako je takvo postupanje prema medicinskim djelatnicima prihvatljivo.

Zbog čega je uz pravosudni sustav, zakazala i zdravstvena administracija u osiguravanju sigurnog radnog mjesta, posebno u Općoj bolnici Zadar, u kojoj su slični slučajevi učestali, ali i u svim ostalim zdravstvenim institucijama u državi, pita HUBOL.

Zbog toga liječnici i drugi zdravstveni djelatnici izgubili su vjeru u promjene, te sve češće i u sve većem broju napuštaju zdravstveni sustav koji se polako bespovratno urušava, a nadležne institucije ne pronalaze mehanizme za njegovo očuvanje, stoji u pismu.

Komentiraj