HUBOL podupire ukidanje Programa 72 sata

Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), podupirući odluku ministra zdravlja Darija Nakića o ukidanju Programa 72 sata za oboljele od raka, priopćila je u ponedjeljak kako je jedina svrha tog projekta, kao i ostalih projekata prethodne zdravstvene administracije poput Programa plus i Dana otvorenih vrata, koji su uvedeni bez konzultacija sa strukom, bila manipulacija javnim mnijenjem radi sakupljanja političkih bodova, ali bez konkretne dugoročne koristi za pacijente.

HUBOL ističe kako su ti projekti, uz gomilanje prekovremenih sati, svjesno i namjerno kršenje svih postojećih propisa, pravilnika i zakona o radnom vremenu, preopterećenost liječnika i naglasak na kvantitetu (brojnost pretraga) na račun kvalitete same zdravstvene usluge, stvorili priličan kaos i nered u zdravstvenim ustanovama, a nisu donijeli gotovo nikakve koristi za sustav.

Bespotrebno i bez pravih indikacija gomilale su se brojke skupih pretraga s, u najvećem broju slučajeva, urednim nalazima različitih MR, UZV i drugih pretraga, koji su u 80 posto i više slučajeva bili potpuno uredni, pacijenti ih u velikom broju ne bi ni došli podići s bolničkih šaltera, nego i danas pune različite bolničke prostorije.

  • Program 72 sata, ističu, temeljen je na zbrinjavanju vrlo osjetljive populacije s malignim bolestima, čiji se realni rezultati isključivo mogu pratiti na temelju šestomjesečnog, jednogodišnjeg, petogodišnjeg ili desetogodišnjeg preživljenja bolesnika.

“Kako je program započeo prije manje od godinu dana, nejasno je kako se može nazvati uspjehom bez kriterija. S druge strane, navedeni program niti na koji način nije bio dostupan pacijentima u provinciji čime nije omogućena ravnomjerna dostupnost zdravstvene zaštite, a pacijenti oboljeli od malignih bolesti iz provincije stavljeni su u nezavidan položaj, te je njihovo liječenje i dalje isključivo ovisilo o samoprijegoru i nesebičnom zalaganju liječnika”, ističe se u priopćenju HUBOL-a. Stoga ocjenjuju kako nitko nema pravo radi političke promocije ugroziti jednako pravo na zdravlje svim korisnicima zdravstvenog sustava.

“Suludo inzistirati da se liječenje kod pacijenta sa dijagnosticiranom malignom bolesti mora započeti sa unutar 72 sata, ne samo da je u većini slučajeva bespotrebno (ljudi nisu strojevi i ne može ih se tako tretirati), nego je opasno i kontraproduktivno. Bolesnici visoke životne dobi sa velikim brojem kroničnih bolesti (dijabetičari sa komplikacijama, srčani, bubrežni bolesnici… ) teško se oporavljaju i od samih pretraga koje su dovele do dijagnoze (kolonoskopija i slično)”.

Treba ih pripremiti za operativne zahvate ali i druge vidove liječenja, uz konzultaciju više bolničkih specijalista, što zahtijeva određeni vremenski tijek kako bi rezultat liječenja bio u konačnici optimalan i što manje poguban za pacijenta, a terapija idealno posložena prije same operacije. Hoće li to biti vrijeme od 48 ili 148 sati manje je važno ako je u konačnici pacijent iz svega izvukao najbolju korist, ističu u HUBOL-u.

Navode kako je više od 300 liječnika napustilo hrvatski zdravstveni sustav a oko 1000 zatražilo dokumentaciju za odlazak u inozemstvo “iscrpljeni u borbi sa sustavom u kojemu nije prevladavao razum, nego se očekivala pokornost u tišini i izvršavanje ovakvih besmislenih politički instruiranih programa”.

Veliki broj liječnika sada je na „stand by“ modu očekujući konačno uključivanje razuma i racionalnosti, ali i odgovornosti u restrukturiranju zdravstvenog sustava, ovaj put uz konzultaciju struke, što do sada nije bio slučaj, poručili su iz HUBOL-a.

Komentiraj