Huawei otpustio svog djelatnika koji je uhićen u Poljskoj zbog špijunaže

Pixabay

Kineski telekomunikacijski div Huawei priopćio je u subotu da je otpustio svog djelatnika koji je uhićen u Poljskoj pod sumnjom za špijunažu.

Huawei navodi da navodne akcije njegova zaposlenika “nemaju veze s tvrtkom”. Tvrtka dodaje da je odluka o njegovu otpuštanju donesena zbog toga što je taj incident naštetio njezinom ugledu.

Poljske vlasti uhitile su u petak Wanga Weijinga, kineskog zaposlenika Huaweija, i poljskog kibernetičkog stručnjaka, bivšeg agenta unutarnje službe sigurnosti, zbog špijunaže, što bi moglo pojačati zabrinutost Zapada glede opreme koju prodaje ta tvrtka.

“Kineski državljanin je poslovni čovjek koji radi u velikoj elektroničkoj tvrtki…. a Poljak je poznat u krugovima povezanim s kibernetičkim poslovanjem”, rekao je u petak Maciej Wasik, zamjenik šefa poljskih specijalnih službi, za poljsku novinsku agenciju PAP.

Glasnogovornik poljskih službi sigurnosti rekao je za Reuters da se navodi o špijunaži odnose na akcije pojedinaca te da nisu izravno povezane s tvrtkom Huawei.

U prosincu su kanadske vlasti uhitile Meng Wanzhou, glavnu financijsku direktoricu Huaweia, na zahtjev Sjedinjenih Država u sklopu istrage o navodnim kršenjima američkih trgovinskih sankcija.

Američke obavještajne agencije navode da je Huawei povezan s kineskom vladom te da bi njegova oprema mogla sadržavati komponente i programe koji omogućavaju Pekingu da dođe do niza podataka. Nijedan dokaz za to nije javno iznesen a tvrtka je opetovano demantirala te navode.

Američke kritike navele su niz zapadnih zemalja i tvrtki da razmotre hoće li dopustiti korištenje opreme Huaweija u svojim telekomunikacijskim mrežama.

Poljski ministar unutarnjih poslova Joachim Brudzinski izjavio je u subotu da bi EU i NATO trebali poraditi na zajedničkom stajalištu o tome hoće li isključiti Huawei sa svojih tržišta.

Komentiraj