HT odbacio navode o nepravilnostima u poslovanju

Slavko Midzor/PIXSELL

rvatski Telekom (HT) u utorak je odbacio navode o bilo kakvim nepravilnostima u poslovanju te o oštećivanju kompanije, dioničara i državnog proračuna, čime je reagirao na traženje predsjednika saborskog Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željka Jovanovića da DORH ispita navodne nepravilnosti u poslovanju HT-a prilikom kupnje 125 milijuna eura vrijednih obveznica Deutsche Telekoma u prosincu 2016.

“Hrvatski Telekom najoštrije odbacuje navode o bilo kakvim nepravilnostima u poslovanju te navode o oštećivanju kompanije, dioničara i državnog proračuna”, kaže se u reakciji HT-a dobivenoj na upit Hine.

Dodaje se da je poslovanje HT-a u potpunosti transparentno te da kompanija poštuje sve zakonske propise i uredno izvršava sve svoje obveze prema svim dionicima.

“Podaci o poslovanju kompanije javno su dostupni”, zaključuje se.

Sabor traži očitovanja o HT-ovoj kupnji obveznica DT-a

Predsjednik saborskog Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović uputio je dopis glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću u kojem traži očitovanje o postupanju Državnog odvjetništva (DORH) na temelju navodnih nepravilnosti u poslovanju Hrvatskog telekoma (HT) u kupnji 125 milijuna eura vrijednih obveznica Deutsche Telekoma u prosincu 2016.

Na temelju predstavke zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Šimića postupanje od saborskog Odbora za predstavke i pritužbe zatražio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, nakon što je Šimić predstavku o navodnim nepravilnostima uputio saborskim zastupnicima.

“Budući da g. Šimić izražava sumnja da se u navedenom predmetu ne postupa, te da je u znatnoj mjeri oštećen državni proračun, molim Vas da nam dostavite očitovanje o poduzetom predmetu”, navodi se u Jovanovićevu dopisu glavnom državnom odvjetniku.

U Šimićevoj predstavci stoji kako prema podacima Luksemburške burze proizlazi da Hrvatski telekom d.d. nije kupio obveznice Deutsche Telekom AG već izdavatelja Deutsche Telekom International Finance B.V. registriranog u nizozemskom Maastrichtu. Ističe se i kako je poduzeće Deutsche Telekom International Finance B.V. osnovano s minimalnim potrebnim kapitalom te je prezaduženo te da je cijelu seriju tih obveznica kupio samo Hrvatski telekom d.d. Šimić navodi i da se u medijima o tome pisalo kao o vrlo likvidnom vrijednosnom papiru, no od prosinca 2016. do ožujka 2018. ukupni promet tom obveznicom iznosio nula eura. Šimić stoga sumnja da je u tome slučaju riječ o izvlačenju novca, oštećivanju državnog proračuna te nepoštivanju jednakosti svih dioničara među kojima su i mirovinski fondovi obveznog osiguranja, branitelji, te više od 170.000 dioničara, hrvatskih državljana.

“Dodatno je time i oštećen državni proračun jer je prikrivanjem ulaganja u vrijednosne papire izbjegao platiti porez na dobit radi financiranja pod povlaštenim kamatama jer to prezaduženo poduzeće Deutsche Telekom International Finance B.V plaća drugim zajmodavcima kamate 4,7% čime je šteta za Republiku Hrvatsku od oko 9 milijuna kuna godišnje ukupno preko 30 milijuna kuna”, navodi se u predstavci.

U tom slučaju još prošle godine Općinskom državnom odvjetništvu Šimić predao i kaznenu prijava protiv HT-a, predsjednika uprave Davora Tomaškovića i bivšeg člana uprave Josefa Jakoba Matthiasa Thurriegla zbog zlouporabe tržišta kapitala. Ona je u prosincu, nakon saslušanja prijavljenih, odbačena kao neosnovana.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]