Predsjednik HSP-a Daniel Srb u nedjelju je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima obilježio u osječkoj Svačićevoj ulici, gdje je simbolično postavio natpis “Trg žrtava totalitarnih režima”, upozorivši na nedovoljnu istraženost komunističkih zločina.

HSP je priopćio kako je Srb tom prilikom upozorio na činjenicu da se u Hrvatskoj vrednuju žrtve fašističkog i nacističkog režima i njihova su mjesta stradanja obilježena, “dok ratne i poratne žrtve komunističkog terora i bezakonja još uvijek čekaju zadovoljštinu”.

 

  • Podsjetio je kako je HSP 2006. godine u Saboru predložio Deklaraciju o osudi zločina komunističkog režima, ali da najbitnija, 14. točka iz tog prijedloga, kojom se tražilo kažnjavanje komunističkih zločinaca i komunističkog režima, nije prihvaćena.

 

“Budući je Deklaracija o osudi zločinačkog komunističkog režima donijeta u Hrvatskom saboru, Vladi RH i svim građanima RH postavljamo pitanje zašto simboli tog režima još uvijek egzistiraju u javnom prostoru, te zašto najljepši zagrebački trg nosi ime jednog od deset najvećih zločinaca 20. stoljeća, iako je do sada bilo bezbroj inicijativa da se to promijeni”, rekao je Srb.

Stoga u HSP-u traže stavljanje komunističkih simbola izvan zakona, njihovo uklananje iz javnog prostora te kazneno procesuiranje zločinaca iz komunističkog režima, bez obzira na dob. Zahtijevaju i provedbu lustracije nad onima koji su se za komunističkog režima ogriješili o Hrvatsku i hrvatski narod, kao i da se, kažu, napiše nova, vjerodostojna povijest za razdoblje od 1945. do 1990. godine, utemeljena na činjenicama.

Komentiraj