HSP: Predsjednica se ne treba ispričavati za “Oluju”, kolateralne žrtve neizbježne

Davor Puklavec/PIXSELL

Iz HSP-a su u četvrtak kritizirali poruke predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović sa središnje proslave 20. obljetnice “Oluje” i Kninu, da žali za svakim izgubljenim životom i ne poriče da su se nakon “Oluje” dogodili zločini, te ističu kako se predsjednica ne treba ispričavati jer su “kolateralne žrtve bile neizbježne”.

“U ‘Oluju’ smo išli osloboditi svoje, ako je bilo kolateralnih žrtava bile su neizbježne i na njih nismo mogli utjecati i ne treba se Predsjednica Republike Hrvatske nikome ispričavati”, poručuje u priopćenju predsjednik HSP-a Daniel Srb.

 

  • Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović ponovila je u srijedu u Kninu kako žali za svakim izgubljenim životom, hrvatskim i srpskim, ali i poručila da Hrvatska neće dozvoliti izjednačavanje žrtve i agresora, te da je akcija “Oluja” bila čista kao suza. “Nitko ne poriče da su se nakon ‘Oluje’ dogodili zločini i ubojstva, no ‘Oluja’ je čista kao suza i jedna je do zaglavnih kamena moderne hrvatske države”, poručila je Grabar Kitarović.

 

Iz HSP-a, pak, ističu kako su očekivali da će se s promjenom na Pantovčaku dogoditi i promjene u praktičnoj politici, te da će predsjednica na obilježavanjima najvećih hrvatskih pobjeda i u drugim prigodama “izbjeći mantru njenih prethodnika”. Za Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, koje naziva “komunističkim predsjednicima”, Srb kaže kako su “mazohistički do iznemoglosti” ponavljali da su tijekom i poslije “Oluje” počinjeni zločini od strane hrvatskih postrojbi.

“Isto je jučer u svojem govoru napravila i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ne treba nikome ponavljati tko je napao Hrvatsku, okupirao trećinu teritorija, protjerao ljude, one koji su ostali maltretirao, mučio, silovao i ubijao. Ne treba ponavljati što je operacija ‘Oluja’ značila i znači za Hrvatsku, ne treba ponavljati da rat nije prirodno stanje odnosa, da se u ratu gine i umire, da je u ‘Oluji’ poginulo 200 hrvatskih vitezova. Nisu jurišali na Zaječar, Valjevo ili Kragujevac”, navodi Srb.

Ocjenjuje kako bi predsjednica, što je djelomično i najavila u svojem govoru u Kninu, trebala promijeniti odnos prema Srbiji, jer “paljenje hrvatske zastave od notornog redikula Šešelja pred vratima hrvatskog veleposlanstva, izjave koje dolaze od njegovih sljedbenika Vučića i Nikolića na tragu mitologije Memoranduma SANU zahtijevaju službenu diplomatsku reakciju”.

Kod pregovora za ulazak Srbije u EU Hrvatska, smatraju u HSP-u, mora postaviti jasnu platformu ispod koje nema odstupanja bez obzira tko bio na Vlasti u Hrvatskoj, a to je – rješenje pitanja nestalih, pitanja granica po međunarodnim standardima, rješavanje statusa Hrvata u Srbiji na bazi pariteta i prava koja imaju pripadnici srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, povrat otetog kulturnog i umjetničkog blaga, povrat arhivske građe, te javno odricanje od Memoranduma 2.

Komentiraj