Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS) traži da hrvatska Vlada “konačno počne rješavati problem granice sa Republikom Srbijom” i smatra da najnovija događanja vezana za granične sporove Hrvatske i Slovenije “guraju u drugi plan granični spor Hrvatske sa Srbijom na Dunavu”.

Iz te stranke podsjećaju kako još nisu rješena pitanja granične crte na Dunavu kao ni status Šarengradske Ade, riječnog otoka koji su prije Domovinskog rata nesmetano koristili mještani Šarengrada, ali im je nakon rata postao nedostupan.

HSP AS  spomenuo je i odluku Arbitražnoga suda o granici u Savudrijskoj vali i ocijenio kako je “kompromitirano, europsko pravosudno tijelo dodijelilo Sloveniji tri četvrtine Piranskoga zaljeva” te da ta situacija “gura u drugi plan granični spor Hrvatske sa Srbijom na Dunavu”.

“Ne smijemo zaboraviti da sa Slovenijom nismo bili u ratu, a u obrani istočne Slavonije, Vukovara pa i Šarengradske Ade palo je tisuće hrvatskih života. Takvo stanje i prijelazni period koji traje od mirne reintegracije 1996. svakako je neodrživo u prvom redu za stanovnike Šarengrada, građane Iloka ali i za Hrvatsku ukupno”, stoji u priopćenju što ga je potpisao glavni tajnik stranke Pero Ćorić.

Ćorić je podsjetio kako je nakon Kopačkoga rita, Šarengradska ada najveći ornitološki rezervat u ovome dijelu Europe, najveće prirodno mrijestilište divljega šarana na Dunavu, stanište velikoga broja divljih životinja i bogato je lovište.

HSP  AS podsjetio je da na području Šarengradske ade bilo registrirano više desetaka riječnih ribara (alasa) koji su tako prehranjivali svoje brojne obitelji dok su, nažalost danas registrirana samo dva ribara od kojih jedan samo izlovljava ribu na području Šarengrada”.

Članovi stranke obišli su u ponedjeljak Šarengradsku adu te su tamo, tvrde, zatekli katastrofalno stanje, pa Vladu pozivaju da što prije omogući mještanima Šarengrada  da gospodare Šarengradskom adom mještanima.

“Nema vremena za gubljenje te apeliramo na hrvatsku Vladu da počnu rješavati ovo pitanje jer ‘status quo’ odgovara samo onima s lijeve strane obale Dunava da i dalje organizirano i nesmetano pljačkaju i devastiraju Šarengradsku adu, koja treba slugu, a ne gospodara”,  poručio je HSP AS.

Komentiraj