HSP AS osudio je u utorak uhićenja bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine, navodeći da se Hrvati u Bosni i Hercegovni u iščekivanju drugostupanjske presude šestorci Hrvata iz BiH u Den Haagu, suočavaju s novim optužnicama za ratne zločine.

Netom nakon posjeta visoke delegacije hrvatskih državnih vlasti predvođenih premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom BiH događaju se uhićenja pripadnika HVO obrane Orašja i tog dijela bosanske Posavine, priopćio je HSP AS.

„Imajući u vidu kako se ovo uhićenje dogodilo pred blagdan Svih Svetih mnogo je podudarnosti da bi sve ostalo samo na pukoj slučajnosti“, ističu u toj stranici.

Poručuju kako je vrijeme je da se hrvatski narod napokon zapita tko mu kroji sudbinu i pošalje poruku da Hrvatskoj i Hrvatima u BiH nije interes da opet podnose najveću žrtvu za tuđe grijehe i račune.

Napominjući kako je hrvatska delegacija tijekom posjete BiH naglasila važnost oko pružanja potpore jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i europskom putu BiH, u HSP AS-u ističu da nikome u Hrvatskoj ni u BiH nije jasno na kojim “principima hrvatska Vlada namjerava izgraditi taj put, ali da je po posljednjim događajima riječ o ispunjavanju svačijih interesa osim hrvatskih”.

Desetorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak u Orašju, u BiH, a Tužiteljstvo BiH iz sumnjiči da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Među uhićenima, koji je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog Zbornog područja.

Komentiraj