Hrvatski državni vrh će odluku o tome hoće li Hrvatsko-ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana (HRZ i PZO) i dalje imati borbene zrakoplove donijeti do kraja iduće godine, potvrdila je u petak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te rekla da ona podržava zadržavanje borbene komponente nadzvučnih zrakoplova i to zapadne proizvodnje.

„Podržavam zadržavanje borbene komponente nadzvučnih zrakoplova“, rekla je Grabar-Kitarović novinarima nakon svečanog obilježavanja 25. obljetnice osnivanja HRZ i PZO-a u vojarni „Pukovnik Marko Živković“.

Dodala je da je o toj temi razgovarala s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem te potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem te su odlučili da odluku postponiraju za kraj 2017. godine.

„To je odluka koju ne donosite preko noći. U međuvremenu će potpredsjednik Vlade i ministar obrane te Glavni stožer Oružanih snaga pripremiti moguće varijante – što je najisplativije, što je ono što nam treba i što nam je priuštivo u ovom trenutku. Takve opcije će potrajati, ali vjerujem da ćemo do kraja iduće godine donijeti odluku. Bitno je da se politički slažemo da ćemo zadržati tu komponentu“, kazala je hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH.

Hrvatska u ovome trenutku posjeduje remontirane MIG-ove, a predsjednica kaže kako to nije dugoročno rješenje. „Oni u ovom trenutku zadovoljavaju zadaće nakon svih ovih remonta i svega, međutim, to ne može dugo trajati. Žurno moramo prijeći na novi sustav, po meni zapadni, jer se moramo usklađivati s NATO standardima“, istaknula je.

Podsjetila je i da je Hrvatska počela obnavljati helikoptersku flotu, sa 16 Kiowa Warriora, a uslijedit će, najavila je, nabava transportnih helikoptera.

Drži da odluka o prizemljenju MIG-ova na proljeće ove godine nije bila pogrešna jer, kaže, opreza nikada dosta. Navela je da je bila šokirana podacima koje je tada dobila. „Mislim da je bilo mudro postupiti oprezno, čuvati ljudske živote i u zraku i na zemlji i biti sasvim siguran da su zrakoplovi u stanju da mogu letjeti sigurno“, dodala je.

Grabar-Kitarović: modernizacija HRZ i PZO na načelima priuštivosti i samoodrživosti

U svome je govoru na svečanosti Grabar-Kitarović, pohvalivši sposobnosti te grane Oružanih snaga, kazala da se modernizacija HRZ i PZO-a treba odvijati na načelima „priuštivosti i samoodrživosti“.

„No, svrhovito ulaganje u sustav obrane i nacionalnu sigurnosti trajni je imperativ. Povećanje vojnoga proračuna za 2017. godinu, iako još nedostatno za sve potrebe, pokazuje trend kojim trebamo ići. Stoga neprestanim ulaganjem u daljnju nadgradnju sposobnosti HRZ i PZO, opremanjem suvremenim zrakoplovima i helikopterima, kao i učinkovitim održavanjem postojećih resursa, bit ćemo i nadalje u mogućnosti djelotvorno zaštiti suverenitet i nacionalne interese RH u zračnom prostoru, te ujedno osigurati daljnju učinkovitu integraciju hrvatskog sustava nadzora i zaštite zračnog prostora u cjelovit i objedinjen sustav protuzračne obrane NATO-saveza”, rekla je.

Pripadnicima je zahvalila na predanom radu tijekom proteklih 25 godina te postignućima na temelju kojih su, kako je istaknula, hrvatske oružane snage danas u razini s oružanim snagama NATO-a, a Hrvatska uvažena država u obitelji EU i konstruktivno prisutna u životu međunarodne zajednice.

U ime premijera Plenkovića te ministra obrane Krstičevića pripadnicima HRZ i PZO obljetnicu je čestitao državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop koji vjeruje da će uvođenje novih Kiowa helikoptera značiti iskorak prema novim sposobnostima i daljnjem jačanju hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

„Čvrsto smo uvjereni da je zadržavanje sposobnosti borbenog zrakoplovstva nacionalni interes. Vjerujemo da ćemo sljedeće godine postići široki konsenzus oko odluke koja će trasirati budućnost ove komponente hrvatskog ratnog zrakoplovstva“, kazao je i Jakop.

Načelnik Glavnog stožera OS, general zbora Mirko Šundov podsjetio je značaj ratnog zrakoplovstva u Domovinskome ratu, u obrani i oslobađanju hrvatskog teritorija, kao i na ugled koji pripadnici HRZ i PZO danas uživaju kroz misije potpore miru u svijetu te obučavanje pilota drugih zemalja.

Istaknuo je i njihovu veliku ulogu u akcijama spašavanja života i imovine u Hrvatskoj te svijetu za što je jedan od primjera i uspješno sudjelovanje u humanitarnoj misiji gašenja požara u Izraelu.

I Šundov je izrazio nadu da će se nakon nabave helikoptera zapadne proizvodnje taj trend nastaviti i da će Hrvatska nastaviti s modernizacijom ratnog zrakoplovstva nabavom zrakoplova i helikoptera.

Obljetnicu je pripadnicima HRZ i PZO čestitao i njihov zapovjednik, brigadni general Miroslav Kovač.

Komentiraj