Hrvoje Hribar i HAVC sljedeća su Hasanbegovićeva meta

Autor:

Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvoju Hribaru, ravnatelju HAVC-a, nova vlast zamjera bliskost s Hrvatskom narodnom strankom, dodjelu novca redateljima lijeve provinijencije, a sumnjaju i u regularnost njegova reizbora s kraja 2014. godine. Hribara je jedino mogao spasiti Jasen Mesić, ali on nije izabran za ministra kulture

Nakon što je novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović donio odluku o razrješenju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije i ukinuo njegovo financiranje, sada se priprema nova radikalna odluka, a to je smjena Hrvoja Hribara, ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, a razmišlja se i o ukidanju HAVC-a kao tijela čiji je osnivač Vlada i koje se brine i odlučuje o svemu što se tiče filma u Hrvatskoj.

Nekoliko je razloga zbog kojih Hasanbegović razmišlja o tom potezu; prvenstveno je to Hribarova bliskost s oporbenom Hrvatskom narodnom strankom, zakonski sumnjiv način na koji je prije 14 mjeseci on ponovo izabran za ravnatelja te nejasan način podjele proračunskog novca, s obzirom na to da HAVC i Hribar godišnje raspolažu s više od 60 milijuna kuna. Tim novcem financiraju se sve filmske aktivnosti, od snimanja svih vrsta filmova pa do financiranja filmskih festivala u Hrvatskoj.

S OBZIROM NA TO DA SU BROJNE ANKETE TIJEKOM PROŠLE GODINE pokazivale da je HDZ u prednosti nad SDP-om, i Hribaru je bilo jasno da mu je pozicija ravnatelja ugrožena. Tijekom prošlog ljeta glumica Anja Šovagović Despot spominjala se kao buduća ministrica kulture, a neki posjetitelji filmskog festivala u Puli primijetili su da je Hribar s njom prilično blizak jer su njih dvoje viđeni kako razgovaraju. Međutim, kako su se približavali parlamentarni izbori, tako se Anja Šovagović sve manje spominjala kao buduća ministrica kulture, a sve više je kao najozbiljniji kandidat istican Jasen Mesić. Za Hribara bi to bilo najbolje rješenje jer su Mesić i on vrlo bliski. Mesić je postao ministar kulture u prosincu 2010., a samo tri tjedna ranije Hribar je postao ravnatelj HAVC-a. Mesić je podupirao njegove planove i pojavljivao se na konferencijama za novinare na kojima se predstavljao HAVC-ov program. To je trajalo godinu dana, do trenutka kad je Kukuriku koalicija došla na vlast, a za ministricu je postavljena članica HNS-a Andrea Zlatar Violić. Hribar je još 2003. režirao predizborne TV spotove za HNS, s Andreom Zlatar Violić je išao u školu, a HAVC je nakon toga sufinancirao filmove redateljice Daine Pusić, kćeri Vesne Pusić. Izvori bliski HDZ-u tvrde da nova vlast i ministar Hasanbegović tu povezanost Hribara i HNS-a smatraju za njega otegotnom okolnošću.

Kako Nacional doznaje od ljudi bliskih Ministarstvu kulture, Mesić je još dok je figurirao kao kandidat za ministra u razgovoru s kolegama iz HDZ-a rekao da Hribar nije loše rješenje na mjestu ravnatelja HAVC-a te da ga treba i ostaviti na tom mjestu. Predstavnicima radikalnije struje HDZ-a to se nije dopalo, pa su mu odgovorili: “Kako nije loš, pa HAVC je dao novac redatelju Predragu Ličini za snimanje filma ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’.” Radi se o horor komediji koju je HAVC prije nekoliko mjeseci odlučio financirati s 3,2 milijuna kuna, a politička desnica to je odmah osudila. Hribar se i nakon Hasanbegovićeva dolaska nadao da će ostati na svom položaju. Iako su brojni hrvatski glumci potpisali peticiju “Kulturnjaci 2016.” u kojoj zahtijevaju smjenu ministra Hasanbegovića, na toj listi nema Hribarova potpisa, a ni potpisa nekih hrvatskih redatelja. Nekoliko njegovih prijatelja i partnera, poput glumaca Leona Lučeva i Nine Violić, kritizirali su Hasanbegovića, ali to nije učinio i Hribar. Kako Nacional doznaje, prije desetak dana Hrvatsko društvo filmskih radnika, za koje se tvrdi da je pod Hribarovim utjecajem, poslalo je e-mail svojem članstvu u kojem se navodi da još nemaju definitivan stav o izboru Hasanbegovića za ministra kulture. Neki su i iz sadržaja te poruke elektroničke pošte zaključili da Hribar ne želi javno napasti Hasanbegovića, u nadi da će ga novi ministar kulture ostaviti na mjestu šefa HAVC-a.

  • ZAHTJEV ZA SMJENU ministra Hasanbegovića potpisali su brojni hrvatski glumci, ali ne i Hrvoje Hribar i njegovi suradnici, u nadi da će ostati na svojim mjestima

TVRDI SE DA SU HASANBEGOVIĆEVI SURADNICI počeli provjeravati financijsko stanje u HAVC-u i način dodjele novca. Hasanbegović, kao i u slučaju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, sumnja da je i u HAVC-u prilikom podjele novca bilo sukoba interesa i da su mjerila za dodjelu bila nejasna. Primjerice, istražuje se zašto su neke producentske kuće dobivale ogroman novac za svoje projekte dok su druge odbijane, a kako saznaje Nacional, kao primjer se navodi producent Oliver Sertić i producentska kuća Restart kojoj je HAVC2014. za 14 projekata odobrio 1,63 milijuna kuna. U dijelu HDZ-a ne gledaju s naklonošću i na to što je HAVC davao novac redateljima koje doživljavaju kao lijevo politički orijentirane, kao što su Predrag Ličina, Igor Mirković, Danilo Šerbedžija, Dalibor Matanić i neki drugi. Osim toga, još se jednom istražuju okolnosti pod kojima je 2014. Hribar ponovo izabran za ravnatelja HAVC-a, iako je taj izbor obilježilo nekoliko skandala. Najveći je bio onaj kada je otkriveno da je Darija Kulenović Gudan, jedna od petero članova Upravnog odbora HAVC-a koji biraju novog ravnatelja, primila od HAVC-a 6,4 milijuna kuna na račun svoje producentske kompanije. Osim toga, Nacional je tada objavio i prepisku elektroničke pošte u kojoj se vidi da je Hribar radio pritisak na predsjednika Upravnog odbora Stjepana Ćosića, uvjeravajući ga da njega, a ne njegova konkurenta Borisa Gregorića, treba izabrati za ravnatelja HAVC-a. Dakako, još se jednom provjerava i što je prije tri i pol godine USKOK pronašao kada je istraživao Hribara i financijsko poslovanje HAVC-a.

ČELNICI HAVCa ČESTO SU NAVODILI da su oni neovisno tijelo i da im Ministarstvo kulture ne može ni zapovijedati ni sugerirati što da rade. Međutim, HAVC je tijelo hrvatske vlade i zato može razriješiti Hribara s mjesta ravnatelja. Od petero članova Upravnog odbora HAVC-a, četvero određuje Vlada, a jednog HAVC. Zato Vlada može preko Upravnog odbora smijeniti ravnatelja, s tim da tu odluku mora i obrazložiti. Međutim, pitanje je što će ministar Hasanbegović i Vlada napraviti s HAVC-om. Prema informacijama do kojih je došao Nacional, ministar kulture razmišlja o tome da potpuno ukine HAVC kao vrhovno filmsko tijelo u Hrvatskoj. Tako bi, prema određenim sugestijama, HAVC mogao nestati i pojavili su se prijedlozi da se ponovo aktivira stari sustav, po kojem je u Ministarstvu kulture postojao povjerenik za film. Bio bi to radikalan potez zato što zemlje članice EU-a imaju svoje filmske fondove koji su pandani HAVC-u pa tako, primjerice, Njemačka ima German Federal Film Fund (DFFF), a Austrija Österreichisches Filminstitut. Kako god bilo, ministar Hasanbegović namjerava smanjiti proračunski novac za film i filmske aktivnosti i promijeniti način podjele novca, a uskoro će javnost saznati i kako će to napraviti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)