Nezavisni vijećnik u riječkom Gradskom vijeću Hrvoje Burić u utorak je upozorio je na, kako je rekao, netransparentnost i pljačku u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, prozivajući vodstvo tog kazališta da od javnosti taji podatke o visini honorara gostujućih umjetnika.

Burić, koji je u svibnju napustio HDZ čiji je bio dugogodišnji član i u okviru kojega je ušao u Gradsko vijeće, je na konferenciji za novinare u Rijeci kazao kako se Grad Rijeka hvali kao najtransparentniji grad u Hrvatskoj, a istovremeno on ne može dobiti podatke o honorarima dirigenta Villea Matvejeffa i operne umjetnice Dunje Vejzović u riječkom HNK.

Napomenuo je kako grad financira HNK s 40 milijuna kuna gradskog novca, pa građani imaju pravo znati o kojim je iznosima riječ.

Burić je kazao da je te podatke službeno pokušao doznati od vršitelja dužnosti intendanta Marina Blaževića i gradonačelnika Vojka Obersnela, ali ih nije dobio. U prepisci elektroničkom poštom, koju je pokazao novinarima, iz HNK mu je odgovoreno da se podaci o poslovnim partnerima, a posebno o sklopljenim ugovorima smatraju poslovnom tajnom. Iz Grada Rijeke njegov su upit proslijedili Marinu Blaževiću, kao nadležnom za to pitanje, vidljivo je iz predočene prepiske.

Burić je istaknuo kako ima indicije da je u ovim slučajevima riječ o “višemilijunskim iznosima”, što temelji na svojim izvorima iz HNK.

Podršku Buriću je na konferenciji za novinare dao Josip Kukuljan iz udruge “Protiv skupog Energa”, koja upozorava na previsoke cijene usluga riječke tvrtke Energo za grijanje i toplu vodu.

Komentiraj