Hrvoje Bujas: “Pustite nas dovraga da radimo! Ionako smo preregulirana država”

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas u subotu je gostovao na RTL televiziji, gdje je komentirao najavu premijera Andreja Plenkovića o zabrani rada nedjeljom.

Najveće zamjerke poslodavaca su da će im zabrana rada nedjeljom donijeti veliki pad prometa, a samim time da će morati otpuštati ljude. Bujas je poručio da je stav Glasa poduzetnika jasan posljednjih godinu dana koliko postoje. “Mi smo izričito protiv bilo kakvih zabrana, protiv regulacija. Mi smo ovako i onako preregulirana država. Dapače, smanjiti regulacije, deregulirajte sustav kako bi poduzetništvo prodisalo i kako bismo mi svi skupa prodisali”, rekao je.

I prošle godine bila je zabrana rada nedjeljom, tada predstavljena kao epidemiološka mjera. Bujas istoće da svaka zabrana rada nedjeljom povlači čitav niz minusa, problema, pad prometa, pad prihoda. “Moje pitanje vladajućima je – Želite li va da Hrvatska ide naprijed, da BDP raste, da zapošljavamo više ljudi ili vi želite da jednostavno dođe do samnjivanja BDP-a i da zapošljavamo što manje ljudi? Ako želite, da nastavimo, pustite nas dovraga da radimo. Pustite nas da radimo”, poručio je.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da je zabrana rada nedjeljom predizborna stvar i da se ciklički vrti svaki put prije izbora. Bujas se slaže. “Ako vi 10 dana prije izbora pričate o nečemu da biste se na neki način umilili nekome, onda je jasno da je to vezano s tim. Pazite, ova tema će doći na Sabor kako god, a Sabor je taj koji u Hrvatskoj donosi zakone, tek na jesen, tamo u devetom mjesecu. Zašto onda potežete tu temu praktički 10 dana pred izbore, doista nema potrebe”, istaknuo je.

Ministar Tomislav Ćorić izjavio je u petak da bi svi oni koji gledaju samo profit trebali sjediti nedjeljom osam sati za nekim pultom ili blagajnom da vide kako je to. “Uistinu se nadam da će netko tko daje takve izjave sjediti za pultom osam sati ili sjediti za kasom osam sati. Bio sam i konobar u svom životu. Nisam sjedio nego sam hodao, ne osam sati nego daleko više i mogu vam reći teško je zaraditi kunu. Teško je zaraditi nekakav novac ako to niste bili u privatnom sektoru, vi to ne znate. Ako ste cijeli život, recimo, vezani, kao što je vezan ministar za jednu priču, praktički na proračunu Vlade Republike Hrvatske, on to ne može shvatiti i meni je žao, ali oprosti, pitaj onda one ljude koji se bave biznisom pa nauči nešto”, odgovorio je Bujas.

 

Komentiraj