Hrvoje Bujas: “Dobro jutro Vlado, koji je plan za obnovu?”

“Koji je plan za obnovu?” – upitao je u utorak ujutro Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika Vladu putem društvene mreže Facebook. Nakon snažnog potresa koji je 29. prosinca pogodio Petrinju i okolne gradove i sela, udruga Glas poduzetnika počela je prikupljati donacije U utorak ujutro je objavljeno kako je više od tri tisuće donatora dosad uplatilo više od 2,1 milijun kuna.

U nastavku objavu Hrvoja Bujasa prenosimo u cijelosti:

“Dobro jutro Vlado RH,

“Vrijeme je za obnovu objekata, ali i kompletnu ekonomsku revitalizaciju! Vrijeme je za #AKCIJU!”

KOJI JE PLAN?

Područje od Siska do Hrvatske Kostajnice koje smo i danas prošli izumire već desetljećima, a kao i u nekim drugim dijelovima Hrvatske na svakom se kutu vidi samo neiskorišteni potencijal.

Naravno da trebamo obnoviti kuće i vratiti dašak života, no isto tako moramo cijeli taj prostor i Glinu, Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu, Sisak, Dvor na Uni, Hrvatsku Dubicu, Gvozd…pretvoriti u područje u kojem se isplati ostati, zivjeti i raditi.

Sama obnova se mora koordinirati iz jednog centra (i zato je dobro da je Vlada imenovala povjerenika g. Medveda) uz veliku kontrolu institucija i javnosti (da se ne ponove greške u obnovi s konca 90-tih), a obnova mora imati 2 jasna kraka:

1) obnova objekata i infrastrukture:

– obnova kuca, poslovnih prostora, škola, vrtića, cesta…kompletne infrastrukture ( uz oslobađanje plaćanja PDV-a na donacije, UGP je odmah u startu poslao navedeni prijedlog Predsjedniku Vlade i Ministru Maricu)

2) ekonomska obnova/revitalizacija:

– davanje jasnih poreznih benefita i olakšica tvrtkama i građanima, za početak predlažem da se odmah ukinu porez na dohodak, zdravstveni doprinosi, kao i porez na dobit svim tvrtkama s navedenog područja sljedećih 10 godina, uz ukidanje velike većine parafiskalnih nameta ( naknade Šumama, Vodama…kao i članarine HGK, HOK i TZ)

– ulaganje u poslovne zone, inkubacijske centre sa naglaskom na digitalne tehnologije, stavljanje nekretnina (zemljišta) u vlasništvu RH u funkciju, stvaranje bescarinske zone i sl.

– kroz HAMAG-BICRO alocirati određeni dio bespovratnih sredstava iz EU fondova mikro i malim tvrtkama i obrtima…s naglaskom na poljoprivredu, stočarstvo, turizam, IT industriju, drvnu industriju i sl.

– kroz HBOR i poslovne banke alocirati investicijska sredstva srednjim i velikim tvrtkama po povoljnim uvjetima za oživljavanje poljoprivredne proizvodnje, drvne industrije sa naglaskom na finalan proizvod, kao i nove turistički atraktivne projekte i digitalizaciju.

To su projekti za sljedećih 10 g., to je #vizija bolje, produktivnije, transparentnije, kreativnije Hrvatske.

Stoga ponavljam pitanje, koji je plan?

Sama obnova kuca, na koncu konca, ne znaci ništa, ako tamo za 10 godina neće biti nikoga, osim javnih službenika, umirovljenika, socijalnih slučajeva…i ponekog entuzijasta.

Ekonomska obnova = razvoj poduzetništva!

Sve gore navedeno sa praktički može copy/paste i na druga ruralna i nerazvijena područja u RH…Liku, Dalmatinsku zagoru, veći dio Slavonije…”, napisao je.

Glas poduzetnika otvorio račun za donacije, objavili i što će kupiti s prikupljenim sredstvima

Komentiraj