Hrvatskoj zajednici u Srbiji država dala bivši stan Zorana Đinđića

Simboličnom predajom ključa hrvatska zajednica u Srbiji u petak je i službeno preuzela u prostor koji joj je u središtu Beograda na korištenje dodijelila srbijanska vlada.

Tim prostorom upravljat će i koordinirati Zaklada Antun Gustav Matoš, utemeljena Odlukom Hrvatskog nacionalnog viijeća (HNV) 4. studenoga, a za upraviteljicu je izabrana Katica Naglić.

Primopredaji su nazočili izaslanica srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i glavna tajnica njegova ureda Suzana Paunović, predstavnik Veleposlanstva RH U Beogradu Stjepan Glas, predsjednik DHV-a Tomislav Žigmanov te predstavnici hrvatskih udruga koje će koristiti prostor Zaklade.

Simbolično predajući stakleni ključ upraviteljici Zaklade Katici Naglić predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je zadovoljstvo i uvjerenje da će novi prostor dodijeljen hrvatskoj zajednici u Srbiji služiti na dobrobit dva naroda i dviju država i pridonijeti boljem razumijevanju i suradnji.

Drago mi je da su Hrvati u Srbiji sve više postali točkom okupljanja i razgovora Srbije i Hrvatske, rekla je Vojnić.

Prostor od 160 četvornih metara na Studentskom trgu u Beogradu, nekadašnji stan pokojnog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, koji je donedavno koristila Zaklada Zoran Đinđić, biti će ne samo lokalni ured HNV-a već i “mjesto okupljanja mladih umjetnika i studenata, gdje će kultura povezati dva naroda”, najavila je.

Vojnić je istaknula da povijest tog značajnog projekta nije bila nimalo laka, te da su dogovori privedeni kraju prije tri mjeseca na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kojem je zahvalila na potpori.

Uz sjedište Zaklade Antun Gustav Matoš, novi prostor bit će istodobno i područni ured HNV-a te brojnih udruga umjetnosti i kulture.

Predsjednica HNV-a posebno je istaknula ulogu dvoje čelnika Hrvatskog kulturnog centra u Beogradu, književnice Ljiljane Crnić i glumca Aleksandra Saše Alača, koji su dugogodišnjom ustrajnošću uspjeli ishoditi odluku srbijanskih vlasti o dodjeli prostora hrvatskoj zajednici.

 

Komentiraj