Odbor za koordinaciju Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) zadužen za prometni sektor odobrio je Hrvatskoj financiranje četiri nova prometna projekta, doznaje se iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.  S tim novim projektima Hrvatska danas ima 36 prometnih projekata koji se financiraju iz CEF-a,  a ukupna vrijednost odobrenih sredstava je približno 430 milijuna eura. Inače, CEF je kao program uspostavljen 2014. godine kako bi podupirao ulaganja u transeuropsku prometnu mrežu – TEN-T.

Pozivi CEF-a kroz koji su odobrena ova četiri projekta –  Blending Poziv i Single European Sky– SESAR priority, objavljeni su prošle godine s ciljem financiranja projekata koji kombiniraju bespovratna sredstva CEF-a te kreditna sredstva Europske investicijske banke. Uz to, SESAR Poziv financira projekte usmjerene na modernizaciju rada i održavanja infrastrukture u europskom zračnom prometu.

Europska sredstva odobrena su za projekt nadogradnje infrastrukture Riječke luke – AGCT dredging vrijedan 19,9 milijuna eura koji predviđa modernizaciju kontejnerskog terminala Brajdica kako bi se povećali kapaciteti terminala i omogućio privez većih brodova i manipulacija teretom,  za projekt MULTI E: Multiple urban andlong distance transport initiative – Electric and CNG vrijedan 13 milijuna eura koji je Hrvatska  prijavila sa partnerima iz Italije, Slovenije i Slovačke, a odnosi se na razvoj čistog transporta utemeljenog na alternativnim gorivima.  Implementacija sustava nadzora lokalnog zračnog prometa prijemnikom ADS-B-OUT funkcijom na DASH-8 i Airbus floti aviona Croatia Airlines treći je projekt za koji su odobrena sredstva iz CEF programa. Vrijedan je 750 tisuća eura, a njime će Croatia Airlines financirati nabavku i nužnu implementaciju sustava nadzora lokalnog zračnog prometa za flotu aviona, a četvrti je projekt Implementacija SWIM (Y) rješenja i usklađivanje funkcionalnosti zajedničkog COOPANS upravljanja zračnim prometom s Pilot Common Project regulativom. Riječ je o projektu  vrijednom  592,5 milijuna eura u kojem Hrvatska kontrola zračne plovidbe sudjeluje zajedno sa zračnim kontrolama drugih 25 zemalja članica EU.

 

Komentiraj