Hrvatskoj iz CEF-a odobreno financiranje četiri nova prometna projekta

Odbor za koordinaciju Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) zadužen za prometni sektor odobrio je Hrvatskoj financiranje četiri nova prometna projekta, doznaje se iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.  S tim novim projektima Hrvatska danas ima 36 prometnih projekata koji se financiraju iz CEF-a,  a ukupna vrijednost odobrenih sredstava je približno 430 milijuna eura. Inače, CEF je kao program uspostavljen 2014. godine kako bi podupirao ulaganja u transeuropsku prometnu mrežu – TEN-T.

Pozivi CEF-a kroz koji su odobrena ova četiri projekta –  Blending Poziv i Single European Sky– SESAR priority, objavljeni su prošle godine s ciljem financiranja projekata koji kombiniraju bespovratna sredstva CEF-a te kreditna sredstva Europske investicijske banke. Uz to, SESAR Poziv financira projekte usmjerene na modernizaciju rada i održavanja infrastrukture u europskom zračnom prometu.

Europska sredstva odobrena su za projekt nadogradnje infrastrukture Riječke luke – AGCT dredging vrijedan 19,9 milijuna eura koji predviđa modernizaciju kontejnerskog terminala Brajdica kako bi se povećali kapaciteti terminala i omogućio privez većih brodova i manipulacija teretom,  za projekt MULTI E: Multiple urban andlong distance transport initiative – Electric and CNG vrijedan 13 milijuna eura koji je Hrvatska  prijavila sa partnerima iz Italije, Slovenije i Slovačke, a odnosi se na razvoj čistog transporta utemeljenog na alternativnim gorivima.  Implementacija sustava nadzora lokalnog zračnog prometa prijemnikom ADS-B-OUT funkcijom na DASH-8 i Airbus floti aviona Croatia Airlines treći je projekt za koji su odobrena sredstva iz CEF programa. Vrijedan je 750 tisuća eura, a njime će Croatia Airlines financirati nabavku i nužnu implementaciju sustava nadzora lokalnog zračnog prometa za flotu aviona, a četvrti je projekt Implementacija SWIM (Y) rješenja i usklađivanje funkcionalnosti zajedničkog COOPANS upravljanja zračnim prometom s Pilot Common Project regulativom. Riječ je o projektu  vrijednom  592,5 milijuna eura u kojem Hrvatska kontrola zračne plovidbe sudjeluje zajedno sa zračnim kontrolama drugih 25 zemalja članica EU.

 

Komentiraj