Hrvatsko novinarsko društvo: “Zgroženi smo. Cijelo uredništvo Slobodne Dalmacije treba dati ostavku”

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oglasilo se zbog teksta slobodne Dalmacije: “Uhićivana prostitutka sada radi s djecom kao psihologinja”.

U priopćenju na njihovoj stranici stoji da su “zgroženi sramotnim tekstom”.

Objavu HND-a prenosimo u cijelosti:

“Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je sramotnim tekstom ‘Uhićivana prostitutka sada radi s djecom kao psihologinja’, koji je jučer osvanuo na naslovnici tiskanog izdanja Slobodne Dalmacije. Navedeni tekst među najsramotnijim je epizodama domaćeg novinarstva posljednjih godina i zbog njega bi cijelo uredništvo Slobodne Dalmacije na čelu s glavnom urednicom Sandrom Lapendom Lemo trebalo dati ostavke.

Sporni tekst problematizira ‘slučaj’ anonimne psihologinje koja je bila prekršajno gonjena zbog prostitucije 2016. i 2017. godine. Prema navodima Slobodne, psihologinja se javila na javni natječaj i nakon toga zaposlila u lokalnom centru za socijalnu skrb. Iz teksta proizlazi i kako je poslodavac procijenio da je upravo ta kandidatkinja bila najbolja među prijavljenima. Slobodna Dalmacija problematizira, dakle, činjenicu kako je psihologinja bila prekršajno prijavljivana, no Općinski sud to nije potvrdio, nego je odgovorio da se prema odredbi Prekršajnog zakona protokom tri godine od pravomoćnosti odluke o prekršaju, počinitelj smatra neosuđivanim.

Osim toga, u navedenom tekstu stoji kako se Sud pozvao na odredbu Prekršajnog zakona koji je u članku 77. stav 2. te je po toj odluci svaka upotreba tih podataka o osobi kao počinitelju, zabranjena i nema nikakav pravni učinak.

300 psihologa osudilo tekst iz Slobodne. Urednica: Nastavljamo priču

Huškačka kampanja

“Bez obzira na takav odgovor Slobodna Dalmacija odlučila je pokrenuti huškačku kampanju prema osobi koja se treba smatrati rehabilitiranom, koja je uredno stekla visoko obrazovanje te legitimno dobila zaposlenje na javnom natječaju. Stav HND-a je da sustav takvim osobama treba pružiti punu podršku, a ne izložiti ih javnom progonu i osudi. Ovim tekstom i naslovnicom prekršeni su svi postulati novinarske struke, što je izazvalo i sveopću osudu javnosti.

Među ostalim, više od 300 psihologa potpisalo je reagiranje na tekst Slobodne Dalmacije, navodeći kako stavovi profesorice Mirjane Krizmanić, koja iz pozicije stručnjakinje izražava moralnu osudu neimenovane kolegice iz centra za socijalnu skrb, ne odražavaju stav psihološke struke. Zbog ovog skandaloznog teksta i naslovnice Izvršni odbor HND-a prijavit će Slobodnu Dalmaciju Novinarskom vijeću časti HND-a”, stoji u priopćenju.

 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: “Osuđujem napise u kojima se nekritički i diskriminatorno izvještava o prostituciji na način da se moralno i društveno diskvalificira isključivo žene”

Komentiraj