Hrvatsko farmaceutsko društvo priopćilo da koronavirus neće utjecati na globalnu opskrbu lijekovima

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) priopćilo je u utorak da epidemija izazvana koronavirusom i trenutni djelomični prekid opskrbe trgovine s proizvodima iz Kine još uvijek ne ugrožava i nema veće negativne učinke na globalnu opskrbu s lijekovima i farmaceutskim tvarima.

“To s visokom sigurnošću možemo reći i za naše malo tržište lijekova i relativno mali sustav zdravstva, gledajući udio Republike Hrvatske u globalnom sadržaju i prometu svjetskog farmaceutskog i zdravstvenog sektora”, priopćilo je to farmaceutsko društvo.

Društvo je to priopćilo slijedom medijskih upita u povodu prošlotjedne izjave njemačkog ministra zdravstva Jensa Spahna o opskrbi lijekova u okolnostima vezanim za epidemiju koronavirusom u Republici Kini.

“Svi očekujemo da će se epidemija u skoro vrijeme staviti pod potpunu kontrolu. Nastala inicijalna  šteta za farmaceutsku industriju i sektor zdravstva u Europi koja u ovom trenutku nije velika, brzo će se i lako premostiti i riješiti bez posljedica”, kažu  u farmaceutskom društvu.

Ograničena ovisnost europske farmaceutske industrije  o proizvođačima iz Kine
Napominju da zbog visokih zahtjeva i standarda u kvaliteti, sigurnosti i provjeri farmaceutskih tvari, koje su prije 5-6 godina uveli u praksu Europska agencija za lijekove, FDA i drugi svjetski regulatori ograničena je i opravdano smanjena ovisnost europske farmaceutske industrije  o proizvođačima sirovina iz Republike Kine i drugih azijskih država.

“Zbog tako osmišljene i provedene  strategije smanjenja rizika u kakvoći glavnih svjetskih regulatornih tijela za područje proizvodnje i prometa lijekova  ne očekujemo veće posljedice ove posljedične krize  na europskom tržištu”, zaključuje Hrvatsko farmaceutsko društvo.

Napominju također da je farmaceutska industrija u većini europskih država u statusu strateške industrije pa ima na raspolaganju stalne i količinski adekvatne zalihe farmaceutskih sirovina. Osim toga, kažu, u slučaju većih globalnih ili regionalnih kriza ograničava se izvoz lijekova u druge države zbog povećanih vlastitih nacionalnih strateških potreba i prioriteta.
Hrvatski zdravstveni sustav nije ugrožen prekidom dostave kineskih sirovina

Države s velikom ovisnošću o opskrbi lijekovima  iz uvoza tada jesu na određeni način ugrožene. Konkretno za Hrvatsku je dobro da se ne nalazi u grupi takvih država, ali prikladno bi bilo da  imamo unaprijed razrađeni  model i strategiju upravljanja opskrbom u specifičnim i ograničenim kriznim stanjima, ističe HFD.

Prekid opskrbe sirovina iz Kine mogao bi izazvati kratkotrajne nestašice u segmentu nabave farmaceutske ambalaže. Tu je, navodi se,  ovisnost o proizvođačima iz Kine nešto veća, ali su zato bolje i fleksibilnije  mogućnosti supstitucije s dobavljačima s drugih tržišta. To je kod ambalaže moguće i  u puno bržem realnom vremenu.

Zaključno opskrba lijekova i nacionalni zdravstveni sustav u Republici Hrvatskoj nisu zasad i ne bi trebali biti ugrožen i na duže vrijeme prekidom proizvodnje i dostave farmaceutskih sirovina i lijekova iz Kine, koji je  posljedica epidemije koronavirusom.

U opskrbi  hrvatskog tržišta lijekova zbog toga ne bi smjelo biti nikakvih nestašica i ograničenja. Posebno se to odnosi na esencijalne lijekove te lijekove važne za neodložno i sigurno funkcioniranje zdravstva, u svim uvjetima na duže vrijeme, stoji u priopćenju.

Komentiraj