Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatskim mljekarima 1,5 milijun eura iz europskog proračuna i još toliko iz nacionalnog

Europska komisija je pripremila novi paket pomoći od 500 milijuna eura osjetljivim poljoprivrednim sektorima, unutar kojeg će hrvatski proizvođači mlijeka moći dobiti milijun i pol eura iz europskog proračuna i još toliko iz nacionalne omotnice.

Te mjere predstavio je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan ministrima poljoprivrede zemalja članica EU-a, koji su se u ponedjeljak sastali u Bruxellesu.
Od tih 500 milijuna eura, 150 milijuna je namijenjeno za poticanje smanjenja proizvodnje mlijeka. Oni koji dobrovoljno žele smanjiti proizvodnju mlijeka mogu računati na potporu. Pojedinosti te mjere bit će razrađene do sljedećeg sastanka ministara poljoprivrede.
Preostalih 350 milijuna eura namijenjeno je državama članicama koje će moći to isplatiti svojim poljoprivrednicima, prije svega mljekarima.

Sektor mlijeka i mliječnih proizvoda u EU i u Hrvatskoj već dulje vrijeme je u krizi. Otkupne cijene mlijeka pod pritiskom su u posljednjih 18 mjeseci zbog neravnoteže između povećane proizvodnje i usporenog rasta potražnje na svjetskom tržištu. Stanje se pogoršalo zbog ruskog embarga na europske poljoprivredne proizvode i smanjenja potražnja iz Kine i to u trenutku kada je EU napustila sustav ograničavanja proizdvodnje kroz proizvodne kvote.
Komisija je napravila i detaljan plan raspodjele tih sredstava.
“Od tih 350 milijuna eura, hrvatski proizvođači mlijeka će dobiti nešto više od 1,5 milijuna eura, a kada tome dodamo i nacionalnu komponentu to je onda nešto više od tri milijuna eura”, izjavio je hrvatski ministar poljoprivrede Davor Romić.
“Znamo da je mljekarski sektor jedan od najosjetljivijih i trpi velike štete, pogotovo u Hrvatskoj i stoga smatramo da će ta pomoć za njih biti iznimno značajna”, dodaje Romić.
Još jedna dobra vijest za europske i hrvatske poljoprivrednike jest da će od 16. listopada ove godine moći dobiti predujam poticaja za sljedeću godinu u iznosu od 70 posto od izravnih plaćanja i 85 posto od sredstava za ruralni razvoj.

Komentiraj