Hrvatski znanstvenik s Oxforda: “U Britaniji se pojavio novi supersoj virusa”

Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine sa Sveučilišta u Oxfordu u četvrtak je u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog’ rekao da se u Britaniji pojavio novi soj koji je mutirao s južnoafričkim sojem.

“Britanskim sojem zaraženo je više od 50 posto oboljelih, a otkriveno je i da taj britanski soj ima mutaciju koja je došla iz južnoafričkog soja. Sada imamo novi britanski supersoj s južnoafričkom mutacijom koji može izbjeći imunosni odgovor i ljudi koji su preboljeli virus, a i onih koji se trebaju cijepiti i steći imunitet”, rekao je te podsjetio da je mutirani soj u Britaniji otkriven u prosincu 2020. godine, a da je u zadnjih mjesec dana postao dominantan.

“Do sredine veljače očekuju da će cijepiti oko 15 milijuna i time bi procijepili svu ugroženu skupinu”, kazao je te dodao da Britanija cijepi brzom dinamikom, a do sada je cijepljeno 13 milijuna ljudi.

“AstraZenecino cjepivo jednako je učinkovito kao i druga cjepiva, a najnoviji podaci pokazuju da AstraZenecino cjepivo štiti sve dobne skupine i stvara jednaki imunitet”, naglasio je Ramadan te istaknuo da najnovija klinička ispitivanja pokazuju da AstraZeneca stvara imunitet već nakon 20-ak dana u 76 posto slučajeva nakon prve doze, a nakon druge doze štiti i do 85 posto slučajeva.

Komentiraj