Hrvatski vaterpolisti uoči večerašnje utakmice: “Španjolci su favoriti od početka, nas nitko nije vidio u top 4, naša snaga je u kolektivu”

Utakmica Španjolska – Hrvatska (službeno su Španjolci ‘domaćini’), počinje večeras u 19.30 sati uz prijenos na HTV 2.

Odbrojavamo sate do polufinala 19. Svjetskog prvenstva.

Od 19 izdanja, Hrvatska je na čak devet bila u polufinalu, što je i novi svjetski rekord, kompliment hrvatskom sportu, posebno vaterpolu.

U Budimpeštu se danas spremaju i hrvatski navijači. Ima ih koji žive i rade u glavnom gradu Mađarske, ali dolaze i iz Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda, Splita, Rijeke… Barakude su opet ‘razbudile’ Hrvatsku, piše Hrvatski vaterpolski savez.

Reprezentativci su u završnim pripremama za današnje polufinale. Odrađen je prijepodnevni trening, uvježbavali su se posljednji detalji.

Podsjetimo, hrvatski vaterpolisti najavili su krucijalnu utakmicu u borbi za medalje na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, polufinale protiv reprezentacije Španjolske. Velika je bila četvrtfinalna pobjeda protiv reprezentacije Srbije (14:12).

Hrvatska vaterpolo reprezentacija, oprema. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Borbeni duh

Inače, Španjolci su favoriti od samog početka turnira za zlatnu medalju. U posljednjim ogledima, Hrvatska je gubila na Olimpijskim igrama u Riju, na Svjetskom pa Europskom prvenstvu. Ipak, hrvatska reprezentacija pokazala je borbeni duh, igrači su poručili da će, iako ih “nitko nije vidio u top četiri”, pokazati karakter.

Luka Bukić igrat će večeras svoje treće polufinale svjetskog prvenstva, nakon Barcelone 2013. i Kazanja 2015.

“Protiv Španjolske nije nimalo jednostavno igrati jer igraju kolektivno, teško se probijaju zone, a mi moramo odigrati ne samo dobro u obrani, nego još bolje u napadu. Ovo su zahtjevne utakmice, posebno za mlađe igrače koji još to nisu odigrali. Ovaj turnir im je veliko iskustvo, nije usporedivo s klubom s obzirom na uloge, pritiske, očekivanja. Ovo je prilika i za puno naučiti i biti bolji igrač nakon ovakvog natjecanja”, rekao je Luka Bukić neposredno prije utakmice, prenosi  HVS. Ponovno je naglasio kako je snaga u kolektivu.

Marko Žuvela prvi put je na Svjetskom prvenstvu te je istaknuo kako je “opušten i nimalo nervozan jer nervoza troši i fizičku snagu”.

Svi su, kažu, svjesni snage Španjolaca.

“Pripremamo se za njihov presing i M-zonu. Pokušala nam je to i Gruzija, pa smo imali dobar odgovor. Najveća prednost naše momčadi je što svi imamo potencijal, svi možemo pucati prema golu i pogoditi. Kod nas su svi opasni i nikog od naših igrača suparnik ne može ‘pustiti’”, smatra Žuvela.

Pregled rezultata

Donosimo pregled rezultata utakmica odigranih u petak na Svjetskom prvenstvu vaterpolista u Budimpešti.

Polufinale
Grčka - Italija  11-10 (4-2, 2-3, 1-1, 4-4)
HRVATSKA - Španjolska  (19.30)

Redoslijed od 5. do 8. mjesta
Srbija - Crna Gora  10-7
Mađarska - SAD  (21.00)

Utakmica za 11. mjesto
Australija - JAR  /-/

Utakmica za 9. mjesto
Japan - Gruzija  (18.30)

Utakmica za 3. mjesto (3.7.)
Grčka - HRVATSKA/Španjolska  (14.30)

Finale (3.7.)
Italija - HRVATSKA/Španjolska  (20.00)

Utakmica Španjolska – Hrvatska počinje večeras od 19.30 sati, prijenos je na HTV 2.

 

 

Komentiraj