Hrvatski turizam otporniji na pandemiju nego što se činilo

Turistički radnici, ali i epidemiolozi, potvrđuju da se turizam pokazao otpornijim nego što se mislilo nakon što je zimus izbila nezabilježena pandemija koronavirusa.

“Po svemu je jasno da je Hrvatska sigurna zemlja”, izjavila je jučer Alemka Markotić, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, govoreći o ovogodišnjoj turističkoj sezoni. “Nema većih iskakanja među turistima, očito su ljudi koji dolaze vrlo odgovorni, a i naši turistički djelatnici svjesni su da o sezoni mnogo toga ovisi”.

MARKOTIĆ: “Vrlo malo vjerojatno” da su talijanski i njemački maturanti zaraženi u Hrvatskoj

Aktualni vikend razvedrio je turističke djelatnike, jer je promet bio tek nešto lošiji nego prošle godine. Prema podacima koje je objavio Jutarnji list, u petak je na naplatnoj postaji Lučko na autocestu ušlo 37.601 vozilo, što je samo 7,5 posto manje vozila negoli na isti petak prošle godine.

Kolone vozila s turistima počele su se formirati jučer u ranim jutarnjim satima već u Austriji, pred ulazom na tunel Karavanke u smjeru Slovenije. U jednom trenutku kolona automobila bila je dugačka oko 16 kilometara. Gužva nije jenjavala ni tijekom dana, pa je tunel jučer nekoliko puta zatvaran.

Najveći dio jutarnjeg prometa kasnije se prebacio u Hrvatsku pa je do podneva na naplatnoj postaji Lučko zabilježen ulazak 25.771 vozila ili samo 2 i pol posto manje nego iste subote prošle godine. U poslijepodnevnim satima na ulasku iz Slovenije u Hrvatsku kolone su bile od 2 do 9 kilometara, ovisno o graničnom prijelazu. U kasnim poslijepodnevnim satima na više dionica autoceste Zagreb – Split vozilo se usporeno zbog gustog prometa.

Ovoga vikenda, u Hrvatskoj bi moglo biti i do milijun turista, procijenili su u Hrvatskoj udruzi turizma. Pokažu li se ove prognoze točne, značilo bi to da se drugi, udarni vikend kolovoza približio lanjskom, odnosno da je vrhunac ove sezone na čak 90 posto prethodne.

Promet se oporavio i u Splitu. Kroz Zračnu luku Split ovaj vikend proći će oko 30.000 putnika. “Ovaj vikend je identičan prvom vikendu u kolovozu. To znači da smo na 35 posto prometa što se tiče putnika, u odnosu na usporedive prošlogodišnje vikende. Ukupno smo na oko četvrtine prometa u odnosu na usporedivo razdoblje prošle godine. U srpnju smo imali oko 172.000 putnika, što je u ovim okolnostima dobar rezultat i možemo reći da smo zadovoljni”, ističe Mate Melvan, voditelj Službe prihvata i otpreme u Zračnoj luci Split.

Prema riječima Jelene Ivulić iz Jadrolinije, brodski putnički promet u Gradskoj luci Split u posljednja dva vikenda u uzlaznoj je fazi, i dosegnuto je oko 65 posto prometa u odnosu na usporedive vikende prošle godine. Ivulić tvrdi da je riječ o “odličnom trendu” te da je promet iznad svih očekivanja. “Ohrabrujuće su brojke porasta broja putnika u Zračnoj luci Split, tako da očekujemo da će se to odraziti i na naš promet. Zadovoljni smo zasad i imamo lijepu gužvu u trajektnoj luci”, kazala je Ivulić.

Komentiraj