Hrvatski Team Tesla ušao u cilj Budapest-Bamako relija

Saša Pjanić

Hrvatski Team Tesla došao je do cilja u Banjulu i time uspješno završio ovogodišnji reli Budapest – Bamako, kao prvi tim koji je na ovom, ili bilo kojem drugom afričkom reliju, sudjelovao vozeći potpuno električni automobil, Tesla Model X.

Prema našim saznanjima, u sklopu relija obavljen je i prvi prelazak Sahare električnim autom te je Team Tesla svoje postignuće prijavio i Guinnessovoj knjizi rekorda.

Team Tesla čine Saša Cvetojević, poduzetnik, investitor i entuzijast električnih automobila, Oleg Maštruko, autor, putopisac i fotograf, urednik u IT medijima Bug i Mreža i Tomas Konvička, ekspert za Afriku iz Češke.

Budapest – Bamako, poznat i kao Bamako rally, najveći je amaterski reli na svijetu, nastao s idejom da se Dakar Rally učini dostupan i neprofesionalnim ekipama. Na reliju je ove godine sudjelovalo oko 150 timova u otprilike isto toliko vozila, iz gotovo svih europskih zemalja. Timovi su podijeljeni u nekoliko kategorija, od natjecateljskih, do kategorije ‘Spirit of Bamako’ koja uključuje neobična ili stara vozila, poput Trabanta, Peglice, ili ovogodišnjeg rekordera – 50 godina starog Subarua 360.

Prva odustajanja zabilježena su već na 20 kilometara od starta u Budimpešti, u Africi je bilo nekoliko gubljenja timova u pustinji i savani te jedna ozbiljna prometna nesreća. Putni uvjeti varirali su od zimsko-snježnih u Europi i na gorju Atlas, do tropskih vrućina u Mauritaniji, Senegalu i Gambiji. Većina timova došla je do cilja, držeći se službenog mota relija – “Anyone, by anything, by any means”.

Odmah nakon ciljne ceremonije, Team Tesla donirao je svoj generator, koji su koristili za napajanje Tesle u pustinji, Lighthouse Foundationu, dobrotvornoj organizaciji koju u Gambiji vodi Zdravko Volgar, Slovenac koji godinama živi u Africi, a generator će završiti najvjerojatnije u                              

Na završnoj svečanosti, osim priznanja u natjecateljskim 4×4 kategorijama, dijelile su se i posebna priznanja.

Komentiraj