Hrvatski umjetnik Tomo Savić Gecan dobitnik je prestižne Nagrade ACCELERATE Hrvatska, koja će ga odvesti u vodeći svjetski laboratorij za fiziku čestica CERN u Švicarskoj, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo kulture.

CERN, ikoničko mjesto suvremene znanosti u kojem se prije nekoliko godina dogodilo povijesno otkriće nove subatomske čestice Higgsovog bozona, od 2011. godine svoja je vrata otvorio i suvremenim umjetničkim istraživanjima. Putem posebnog programa pod nazivom Arts at CERN namjera je povezati vrhunska znanstvena dostignuća s progresivnim umjetničkim praksama. CERN pruža inspirativan prostor za stvaranje ambicioznih umjetničkih djela i širenje umjetničke prakse u nove kreativne dimenzije, ističu se u priopćenju.

U programu sudjeluju umjetnici različitih disciplina, od suvremenog plesa i dizajna do glazbe i vizualnih umjetnosti. Od prvog rezidencijalnog boravka umjetnika Juliusa von Bismarcka 2012. godine, u CERN-ovu transdisciplinarnom rezidencijalnom programu gostovalo je više od 40 umjetnika i umjetničkih kolektiva iz cijeloga svijeta uključujući međunarodno renomirane autore kao što su Bill Fontana iz SAD-a, Anselm Kiefer iz Njemačke, Ryoji Ikeda iz Japana, umjetnički dvojac Evelina Domnitch i Dmitry Gelfand iz Nizozemske te semiconductor iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Dio programa Arts at CERN-a, [email protected] provodi se putem partnerstva Arts at CERN-a i zemlje partnera i do sada su u programu sudjelovale Švicarska, Austrija, Grčka, Tajvan, Južna Koreja, Litva, Ujedinjeni Arapski Emirati. Ove je godine partnerstvo ponuđeno Hrvatskoj.

Na inicijativu Mónice Bello, voditeljice i kustosice projekta Arts at CERN, na suradnju je pozvana kustoska udruga Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba, koja se bavi umjetničkim praksama na raskrižju sa znanošću i tehnologijom.

Kako se dodaje u priopćenju, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske otvoren je javni natječaj za hrvatske umjetnike pod nazivom Nagrada Accelerate Hrvatska, koja obuhvaća jednomjesečnu istraživačku rezidenciju u CERN-u uz stipendiju umjetniku u iznosu od 5.000,00 CHF i osiguran boravak. Nagrada ACCELERATE Hrvatska prva je prilika jednom hrvatskom umjetniku da u intenzivnom dijalogu sa znanstvenicima CERN-a istraži područje koje spaja umjetnost, znanost i tehnologiju. Razlog uključivanja u suradnju s CERN-om jest davanje nove energije domaćoj umjetničkoj sceni koja ima potencijal rezultirati vrhunskim umjetničkim projektima.

Međunarodni žiri u sastavu Mónica Bello (voditeljica Arts at CERN-a), Daniel Figueroa (teoretičar fizike iz CERN-a), Stahl Stenslie (norveški umjetnik i ravnatelj PNEK-a te profesor umjetnosti i tehnologije na danskom Sveučilištu Aalborg), Nevena Tudor Perković (voditeljica Službe za međunarodne kulturne odnose, Ministarstvo kulture RH), Sunčica Ostoić i Olga Majcen Linn (kustosice iz udruge Kontejner) razmotrio je dvadeset prijava među kojima je izabran prijedlog Tome Savića Gecana, koji će predstavljati Hrvatsku na rezidencijalnom boravku u CERN-u.

Tomo Savić Gecan rođen je 1967. godine u Zagrebu. Konceptualni je umjetnik koji u svojim radovima istražuje komunikaciju i interakciju, koristeći često suptilnu prostornu transformaciju i nesvakidašnje odnose vremena i prostora. Nevidljivo, odsutno i praznina temeljne su teme njegovih radova. Izlagao je u brojnim domaćim i međunarodnim galerijama i muzejima i bio je jedan od hrvatskih predstavnika na Venecijanskom bijenalu (2005.). Živi i radi u Amsterdamu.

Komentiraj