Hrvatski stručnjaci protiv masovnog testiranja djece prije početka školske godine

Zbog rasta broja novozaraženih Izrael je počeo cijepiti djecu stariju od 12 godina, a djecu mlađe dobi, koja još ne mogu primiti cjepivo, odlučio masovno testirati na antitijela koronavirusa. Masovno testiranje djece na antitijela virusa SARS-CoV-2 nije primjer koji bi Hrvatska trebala slijediti jer nema stručnog uporišta, tvrde u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), piše u utorak Novi list.

“Serološko ispitivanje djece nema nikakvog smisla jer u svijetu uopće ne postoji odobren serološki test čiji se rezultati mogu adekvatno tumačiti i odrediti granica protutijela koja bi bila ‘sigurna’. Smjernice europskog ECDC-a i američkog CDC-a, koje kolege i ja svakodnevno pretražujemo, nisu se u tom pogledu promijenile”, rekla je epidemiologinja Iva Pem Novosel i dodala da Izraelci rade ‘neobičan eksperiment’ s kojim se struka ne slaže.

Epidemiologinja HZJZ-a ističe da samo prisustvo antitijela ne jamči da se osoba ne može opet zaraziti. To bi mogao jedino test koji pokazuje razinu neutralizirajućih antitijela koronavirusa. Objašnjava da je to komplicirana pretraga gdje se nasađivanjem kulture stanica otkrivaju takva antitijela, a sve traje dva tjedna.

“Prisutnost antitijela ne može se ignorirati jer nije isto imate li takva antitijela ili nemate. Tko ih nema, zna na čemu je, no onaj tko ima antitijela ne može znati je li to razina koja ga štiti od bolesti”, istaknula je.

Serološko istraživanje među ukupnom populacijom početkom godine provela je i Hrvatska te se pokazalo da je u drugom valu pandemije antitijela razvilo 25 posto građana. Odnosno, svaki četvrti hrvatski građanin bio je u kontaktu s koronavirusom i razvio određenu razinu antitijela.

Komentiraj