Hrvatski startup pokrenuo aplikaciju za zapošljavanje studenata

DING.jobs je hrvatski startup koji rješava probleme zapošljavanja studenata (i onih koji su to nedavno bili). Radi se o aplikaciji koja na jednom mjestu prikazuje aktualne ponude studentskih i entry-level poslova. Klasične životopise zamijenio je moderan profil, motivacijska pisma pretvorila su se u chat, a DING studentima garantira da će na svoju prijavu dobiti odgovor.

Na web aplikaciju se u manje od dva mjeseca prijavilo preko 1700 studenata, a od sada je dostupna i mobilna aplikacija koja se može preuzeti na Google Play i Apple trgovini. Vrijednost DING-a prepoznali su i mnogi poslodavci, pa se tako na DING-u mogu pronaći poslovi najrenomiranijih poduzeća poput Rimac Automobila, Henkela, Infinuma, Erste Banke, KPMG-a, Croatia Osiguranja i mnogih drugih. 

“U DING-u znamo da studenti ne znaju što točno žele raditi nakon fakulteta – zato smo kreirali aplikaciju koja studentima služi kao “karijerni kompas”, odnosno mjesto gdje zajedno pronalazimo što ih zanima. Naš napredni sustav prilagođava ponudu poslova studentima u skladu s njihovim interesima”, ističe David Rey Hudeček, suosnivač i generalni direktor DING-a.

Razvoj DING-a se temelji na naprednoj tehnologiji koja nudi potpuno drugačiji pristup traženju posla. Većina trenutnih rješenja za zapošljavanje se temelji na pretpostavci da korisnik zna što ga zanima, pa u skladu s time pretražuje bazu poslova. Iako je to možda normalno u većini slučajeva, kod studenata se ipak javlja značajan problem, a to je da oni često ne znaju što ih točno zanima. Tu na scenu stupaju DING-ovi algoritmi koji kroz vrijeme uče o studentovim interesima i nude im personaliziranu listu poslova. Daljnji put DING-a biti će usmjeren na unapređenje umjetne inteligencije i bolje povezivanje poslodavaca s kandidatima.

“Mislim da je DING ono što je stvarno nedostajalo svim studentima koji žele pronaći posao. Super mi je što je sve prilagođeno studentima i to što se sa poslodavcima čujemo preko chata. Preporučila bih aplikaciju svim kolegama!”

 – Klara Vanđelić, studentica 3. godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Ideja je proizašla iz jednog od mnogih istraživanja koje David i njegov kolega Tomislav Krišto provode u Štreberaju, centru za poduke studenata. “Znali smo da situacija sa zapošljavanjem studenata nije bajna, ali su nas rezultati svejedno iznenadili. Čak 83% studenata ne vjeruje da će ih fakultet pripremiti za ono što ih čeka na tržištu rada; 90% studenata nije otvorilo LinkedIn aplikaciju u zadnjih godinu dana, a 100% ih je barem jednom doživjelo da im nitko ne odgovori na prijavu za posao. Stoga smo se odlučili ponuditi svoje rješenje – aplikaciju za zapošljavanje prilagođenu upravo potrebama studenata”, navodi Tomislav Krišto, suosnivač i direktor razvoja proizvoda. Izgradnju aplikacije sufinancirala je Europska Unija, sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Iako epidemiološka kriza nije savršeno vrijeme za izlazak na tržište, osnivači DING-a nisu obeshrabreni. U ovoj godini očekuju oporavak tržišta i bolje prilike za mlade u potrazi za poslom. “U komunikaciji smo s preko 300 poslodavaca, tako da imamo jako dobar pregled situacije na tržištu rada. U 2020. godini, bio je zamjetan značajan pad radnih prilika za mlade, ali u 2021. godini očekujemo oporavak tržišta. Mnoga poduzeća koja su stopirala zapošljavanje na juniorskim pozicijama neslužbeno najavljuju kako planiraju otvoriti radna mjesta u prvoj polovici ove godine. Trenutno, tržište najviše traga za studentima u IT sektoru, a počinju se značajnije “buditi” i radna mjesta za ekonomiste. Sve u svemu, mi imamo optimistična očekivanja od 2021. godine – kako za studente, tako i za DING”, dodaje Tomislav Krišto. 

“DING platforma daje nam priliku da se povežemo sa studentima na brz i jednostavan način. Olakšava nam komunikaciju s kandidatima te omogućava pristup zapošljavanju koji je primjeren trendovima i razvoju tehnologije. Veselimo se daljnjoj suradnji i kvalitetnim kandidatima!” – Josipa Šimac, Grawe Hrvatska

Na aplikaciju se besplatno mogu registrirati i studenti i poslovni korisnici. Moguće ju je koristiti preko web sučelja na adresi www.ding.jobs, a za studente je dostupna i mobilna aplikacija na Google play i Apple trgovinama. 

 

Komentiraj