Hrvatski, srpski i belgijski jedriličari uhvaćeni u Atlantiku s tonom kokaina

Jedriličare iz Hrvatske, Srbije i Belgije presrela je u Atlantiku i uhitila španjolska policija dok su na jedrilici krijumčarili tonu kokaina iz Europe u Ameriku, prenio je Jutarnji list pisanje španjolskih medija.

Britanska krijumčarska skupina angažirala je trojicu stručnjaka za sudjelovanje u regati na prekooceanskoj ruti između Lanzarotea na zapadnoj obali Afrike i Martiniquea u srcu Kariba s natjecateljskom jedrilicom Somewhere London čija je vrijednost milijun eura. Na nju su ukrcali tonu kokaina, pišu španjolski mediji.

Policija je odlučila upasti na jedrilicu u noći na 25. lipnja kada je jedrilica bila na udaljenosti 240 kilometara od Azorskih otoka u Atlantiku. Istražitelji španjolske Nacionalne policije i Porezne agencije odlučili su iskoristiti činjenicu da posada jedrilice nije izvukla maksimum iz moćne jedrilice koja je dizajnirana da ‘preleti’ bilo koji dio oceana gdje puše povjetarac. Španjolski specijalci u malim mornaričkim čamcima nisu dali nikakve šanse jedriličarima koji su krijumčarili tonu kokaina.

Na jedrilici su uhvatili državljanina Belgije, Hrvatske i Srbije, sva trojica s velikim iskustvom jedrenja koji su već bili na meti policije u prijašnjim istragama, no ovaj put nisu iskoristili povoljne vremenske uvjete.

Zaplijenjena zaliha kokaina na krim tržištu dosegnula bi vrijednost od 40 milijuna eura, u Španjolskoj, te više od 100 milijuna eura u Velikoj Britaniji. Ono što je policiju iznenadilo je novi modus operandi krijumčarskih skupina.

Koristili su prethodno registrirane brodove na prekooceanskim regatama kako bi odvratili pažnju sa sebe. Španjolski istražitelji su potvrdili kako se ista ekipa prijavila prije nekoliko mjeseci na poznatu regatu koja je u siječnju krenula iz Lanzarotea, a završila na Karibima, na Martiniqueu. Natjecanje su iskoristili kako bi prešli Atlantik do Kariba i vratili se nazad.

Nacionalna policija je uz suradnju britanskih i francuskih vlasti već provjerila da su se glavni članovi skupine redovito kretali između Costa del Sola i Alicantea u Španjolskoj, Velike Britanije i otoka Sveta Lucia i Martinique.

Komentiraj