Hrvatski školski muzej: Otvorena izložba “Od kamenja na putu stvorili smo stepenice”

Luka Stanzl/PIXSELL

Izložba “Od kamenja na putu stvorili smo stepenice”, otvorena u srijedu u Hrvatskome školskom muzeju, prikazuje postignuća učenika i nastavnika, nagrade i priznanja kao i povijest Srednje strukovne škole Vinkovci – jedne je od najboljih strukovnih škola u Republici Hrvatskoj i nagrađivane škole okrenute budućnosti.

Izložbu su organizirali Hrvatski školski muzej i Srednja strukovna škola Vinkovci sa željom da tu strukovnu školu predstave, ali i da potaknu i druge na nove ideje i stvaralaštvo, istaknuto je u priopćenju Hrvatskoga školskog muzeja.

Na svečanosti otvorenja bili su i učenici Srednje strukovne škole Vinkovci. Tako je učenica Nensi Mitrović, uz prigodnu recitaciju, ispričala i zanimljive crtice iz povijesti škole. Pod mentorstvom profesorice Ive Mišković održana je modna revija koju je osmislila voditeljica manekena Tamara Čepo. Na modnoj reviji predstavljena je kolekcija “Orion” inspirirana posudom na kojoj se nalazi najstariji europski kalendar. Kolekcija je izrađena od prirodnih materijala, a na državnome natjecanju “Dani odjeće” zauzela je treće mjesto.

Otvaranje izložbe pozdravile se ravnateljice Hrvatskoga školskog muzeja i Srednje Strukovne škole Vinkovci Branka Manin i Marija Sunđi, a  na svečanosti bila je i izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Karmen Brčić iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, koja je i otvorila izložbu.

Srednja strukovna škola Vinkovci pet je puta osvojila nagradu Šegrt Hlapić za najbolju strukovnu školu, a njezini učenici osvajaju svake godine zapažena mjesta na državnim natjecanjima u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje te na međunarodnim natjecanjima. Tako je ove školske godine 17 učenika sudjelovalo na državnim natjecanjima, njih šest osvojilo je medalju, a u posljednjih deset godina osvojili su više od pedeset državnih medalja.

U školi je trenutačno 780 učenika u 39 razreda koji se obrazuju za četverogodišnja i trogodišnja strukovna zanimanja, a od školske godine 2013./2014. obrazuju se i u strukovnoj gimnaziji – turističkoj gimnaziji. U četverogodišnjim strukovnim programima  učenici se obrazovanje za zanimanja modni tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist.

Djelatnost škole obuhvaća šest sektora: strojarstvo i metalurgija, elektrotehnika i računalstvo, ugostiteljstvo i turizam, ostale i osobne usluge, graditeljstvo, te tekstil i kožu. U školi se obrazuju i učenici s poteškoćama u razvoju za zanimanja pomoćni kuhar i slastičar te pomoćni soboslikar i ličilac.

Škola je uključena i u različite programe mobilnosti preko Agencije za mobilnost i projekte Europske unije poput projekata Leonardo da Vinci VET Pro i Leonardo da Vinci IVT, Commenius bilateralno partnerstvo, [email protected] projekt, a partner je grada Kensingena u kojemu učenici mogu pohađati praktičnu nastavu. Nastavnici te škole nastoje pak modernizirati nastavu uz pomoć stručnih suradnika te sami osmišljavaju projekte poput projekta Matopolis. Uz sve navedeno učenicima su otvorene mogućnosti i sudjelovanja u brojnim izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima u kojima osnažuju i razvijaju svoje emocionalne, socijalne i komunikacijske vještine.

Hrvatski školski muzej jedini je školski muzej u Hrvatskoj, a svojim programom “Neka škola započne i završi u Školskom muzeju” već niz godina predstavlja odgojno-obrazovne ustanove naše zemlje.

Izložba će biti otvorena do 19. studenoga ove godine.

Komentiraj