Hrvatski povijesni muzej obilježava Dan europske baštine

Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski povijesni muzej obilježit će u petak, 28. rujna  Dan europske baštine, kada će ulaz u muzej biti besplatan, a organizirat će i edukativne radionice “Peljarom do tajni nedostupne baštine”.

Posjetitelji će moći razgledati dvije aktualne izložbe – “Nedostupna baština – tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja” i izložbu fotografija s dočeka Vatrenih u Zagrebu “Neopisivo”.

Izložbi “Nedostupna baština” cilj je upozoriti na prostorne probleme  Hrvatskog povijesnog muzeja koji još čeka svoje preseljenje u nove prostore. U sedam tematskih cjelina – politika, gospodarstvo, obrazovanje, znanost, kultura, svakodnevica i mediji izloženo je 216 predmeta iz muzejskog fundusa, odabranih ne samo po kriteriju reprezentativnosti, nego i po tome koliko pokazuju društveni razvoj.

Pod popularnim nazivom “Neopisivo” predstavljeno je sedamdesetak fotografija s ovoljetnog dočeka Hrvatske nogometne reprezentacije u Zagrebu, koje je snimila muzejska fotografkinja Ivana Asić.

Uz njih će se izložiti neki od popularnih navijačkih rekvizita, koji su pratili Vatrene na njihovom putu po Rusiji i Hrvatskoj tijekom ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva i svečanih dočeka diljem Lijepe naše

Obje izložbe bit će otvorene za posjetitelje do 30. rujna, a nakon toga izloženi predmeti će zbog nepostojanja stalnog postava, ponovno biti nedostupni javnosti do daljnjega, najavljuju iz Hrvatskog povijesnog muzeja.

Edukativne radionice “Peljarom do tajni nedostupne baštine” bit će organizirane tijekom cijeloga dana za individualne i grupne posjete mlađih posjetitelja.

Posjetitelji će koristeći navigacijsko pomagalo – peljar, istraživati izložbu sa zadatkom prijenosa brodskog tereta – škrinje s raznim materijalima i predmetima koji su bili potrebni ljudima prošlih vremena. “Na taj način zaplovit će kroz hrvatsku prošlost i otkriti tajne koje skrivaju izloženi muzejski predmeti”, napominju iz Muzeja.

S obzirom da se Europska godina kulturne baštine obilježava pod nazivom “Umjetnost dijeljenja” Hrvatski povijesni muzej će svojim posjetiteljima podijeliti prigodan dar – svaki posjetitelj moći će od petka do nedjelje odabrati i ‘udomiti’ jednog hrvatskog velikana, iz postava izložbe “Nedostupna baština – tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja”, koje je ilustrirao Milan Trenc.

Komentiraj