Hrvatski portal Lupiga preuzeo organizaciju regionalne novinarske nagrade Srđan Aleksić

Portal Lupiga sa sjedištem u Zagrebu od ove godine sudjeluje u organizaciji regionalne novinarske nagrade Srđan Aleksić, objavio je portal lupiga.com.

Nagrada se dodjeljuje, novinarkama, novinarima i medijima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Crne Gore u tri kategorije, a organiziraju je Helsinški parlament građana Banja Luka, Mreža za izgradnju mira koja broji 197 članica, Nezavisno društvo novinara Vojvodine iz Novog Sada, Institut za medije Crne Gore te Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije „Lupiga – svijet kroz obične oči“ iz Zagreba.

Rok za nominaciju je 1. studeni 2022. godine. Na ovom linku možete to učini za kategoriju „Novinarska hrabrost i izuzetnost“, na ovom mjestu za kategoriju „Doprinos zajednici“ te na ovom linku u kategoriji „Mediji“. U obzir dolaze medijski sadržaji objavljeni u razdoblju od 1. rujna 2021. do 1. rujna 2022. godine. Cijeli tekst natječaja možete pročitati na ovom mjestu.

Nagrade „Srđan Aleksić“ će dobitnicima i dobitnicama biti dodijeljene povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca, na svečanosti koja će se ove godine održati u Banjaluci. Od 2010, kada je ustanovljena, nagrada se dodjeljivala samo za područje Bosne i Hercegovine, a od ove godine podignuta je na regionalnu razinu.

Srđan Aleksić imao je 27 godina kada su ga, u siječnju 1993, u središtu Trebinja nasmrt pretukla četiri vojnika Republike Srpske, jer je pokušao spasiti sugrađanina Alena Glavovića, na kojega su se ovi okomili, jer je bio Bošnjak. “Ispunjavajući ljudsku dužnost tragično je završio svoj mladi život“ – riječi su kojima se Rade Aleksić oprostio od svog sina Srđana. Tu je rečenicu dao otisnuti na osmrtnicu svome sinu. Glavović se uspio spasiti, ali bijes uniformirane četvorke usmjerio se na Srđana Aleksića. Ozljede su bile toliko teške da je Srđan nekoliko dana nakon premlaćivanja preminuo s nepunih 27 godina života.

Ime Srđana Aleksića u godinama iza rata, kada se regijom počela širiti priča o njegovom humanom činu u zlom vremenu ludila i mržnje, postalo je simbol ljudskosti i hrabrosti. “Stoga smo iznimno ponosni da od ove godine Lupiga sudjeluje u organizaciji regionalne novinarske nagrade ‘Srđan Aleksić'”, kažu na portalu Lupiga.

Komentiraj