Hina

Hrvatski pomorci zbog nedostatka dokaza pušteni iz pritvora u Angoli

Zbog nedostatka dokaza obustavljen je postupak protiv dvojice hrvatskih pomoraca, Riječana Vanje Maričića i Duška Jelače te ostalih članova posade broda “SuttonTide“ koji su zbog sumnje u krađu goriva s broda gotovo tri mjeseca bili prisilno zadržani u Angoli, pa su oni pušteni iz pritvora, doznaje se u petak od savjetnika u Sindikatu pomoraca Hrvatske Predraga Brazzodura.

Brazzoduro je Hini izjavio kako su hrvatski pomorci od mjerodavnog suca dobili potvrdu da nema dovoljno dokaza da su sudjelovali u krađi goriva, odnosno da bi se protiv njih vodio bilo kakav postupak. Rekao je da su  hrvatski pomorci sudu podastrli dokumentaciju koja je pridonijela takvom ishodu, te su pušteni i ostali članovi posade.

Brazzoduro je naveo da dvojica hrvatskih pomoraca danas trebaju ovjeriti sudsko rješenje, kako bi dobili dozvolu da napuste Soyo, odnosno dopuštenje suda da mogu napustiti Angolu. Nakon toga, agent bi im trebao osigurati prijevoz od Soya do Ruande, zatim do Zagreba, rekao je.

Istaknuo je da Sindikat pomoraca prati situaciju te je pripravan, bude li potrebno, pomoći pri povratku pomoraca u Hrvatsku i osiguravanju zrakoplovnih karata. Brazzoduro je  naglasio da hrvatska diplomacija nije pridonijela u rješavanju tog slučaja, za razliku od diplomata iz Ukrajine i Filipina, čiji su pomorci također bili zadržani u Angoli.

Vanja Maričić i Duško Jelača prisilno su zadržani u Angoli zbog navodne krađe goriva s broda “SuttonTide” na kojemu su plovili. Taj brod plovi pod zastavom otočne države Vanuatu, a u vlasništvu je kompanije “Tidewater”, koja je i prijavila krađu.

Brod je uplovio u luku Soyo 24. ožujka radi redovne smjene posade i tada je pokrenuta istraga o navodnom manjku pogonskog goriva. Dvojici Riječana, prvom časniku palube Vanji Maričiću i zapovjedniku broda Dušku Jelači, oduzeti su dokumenti te im je za vrijeme trajanja istrage zabranjeno napuštanje zemlje, odnosno hotela u kojem borave, a s njima su zadržani i ostali članovi posade, dok su domaći pomorci bili pušteni.

Iz sindikata su bili isticali kako je riječ o optužbi bez argumenata te da postoje dokazi da na brodu uopće nije bilo količine goriva koju bi se moglo prodati.

Komentiraj