Hrvatski pijanist Lovre Marušić osvojio srebrnu medalju na natjecanju u SAD-u

Jedan od najperspektivnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije, 29-goodišnji Lovre Marušić, osvojio je drugu nagradu i srebrnu medalju na 2021 Cleveland International Piano Competition u američkom gradu Clevelandu.

Cleveland International Piano Competition jedno je od najprestižnijih pijanističkih natjecanja na svijetu koje se održava svake dvije godine od 1975. godine. prethodni alureati ovog natjecanja svjetski su priznati pijanisti poput Sergeya Babayana, Nicholasa Angelicha, Jean-Yves Thibaudeta te hrvatske pijanistice Martine Filjak.

Gotovo tri stotine pijanista iz cijeloga svijeta prijavilo se na ovo prestižno natjecanje. U finale su ušla najbolja četiri natjecatelja, uključujući Lovru Marušića, koji je nastupio sa eminentnim gudačkim kvartetom Escher, izvevši Šostakovičev klavirski kvintet u Gartner Auditorium u sklopu The Cleveland Museum of Art te nastup s The Cleveland Orchestra, ponajboljim američkim orkestrom u legendarnom Severance Hall-u, gdje je izveo Beethovenov 4. koncert za klavir i orkestar.

Marušiuć je osvojio drugo mjesto, koje donosi 25 tisuća američkih dolara te brojne nastupe i angažmane.

Uz natjecanje u Clevelandu, Lovre Marušić plasirao se u završnice 63. Ferrucio Busoni International Piano Competition u Bolzanu (Italija) te The Leeds International Piano Competition u Leedsu (Ujedinjeno Kraljevstvo), koje se održavaju u kolovozu i rujnu ove godine.

Komentiraj