Hrvatski P.E.N. centar podupire kampanju “Meni se to gleda, HRT ne da!”

Hrvatski P.E.N. centar u srijedu je izrazio potporu kampanji Društva hrvatskih filmskih redatelja “Meni se to gleda, HRT ne da!”, pokrenutoj nakon objavljenih rezultata HRT-ovog javnog poziva za dokumentarne filmove i serije na kojemu su odbijena 34 hrvatska filma.

Iz P.E.N.-a ističu da im je kao strukovnoj udruzi pjesnika, romanopisaca, esejista pa i scenarista i publicista bitno da HRT ispunjava svoju propisanu javnu ulogu i da djela hrvatskih autora budu dostupna javnosti kako bi se razvijala i tematska raznolikost i bogatstvo hrvatskog dokumentarnog filma.

“Nevjerojatno je da film nagrađen na Festivalu hrvatskog katoličkog filma, po recenzentima, ‘produbljuje jugočetničku naraciju’, ili da film ovjenčan najprestižnijom nacionalnom Nazorovom nagradom nije vrijedan prikazivanja na javnoj televiziji”, ističe se u priopćenju.

Dodaju kako odluka da se odbiju filmovi prikazivani na ukupno 353 festivala i nagrađeni s 86 nagrada, “ukazuje na prijezir s pozicije moći prema hrvatskim redateljima i nebrigu prema hrvatskoj filmskoj pa i umjetničkoj struci u cjelini”.

PEN vjeruje kako pokušaji da se kreativna mašta stavi pod kontrolu vode u ksenofobiju i mržnju i razdvajaju ljude. “Umjetnost prelazi sve stvarne i zamišljene granice i u dometu je univerzalnog dobra. Dobro je, a ne loše, raditi djela o drugome, poznavati drugoga, biti na trenutak drugi, pronaći vrijednost u različitosti”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Hrvatskog P.E.N. centra Tomica Bajsić.

Komentiraj