Hrvatski narodni sabor BiH: “Hrvatski su glasovi u Mostaru pokradeni”

Teške optužbe protiv Središnjega izbornog povjerenstva BiH (SIP) o krađi glasova na korist probošnjačkih stranaka iznio je u ponedjeljak, dan nakon lokalnih izbora u Mostaru, Hrvatski narodni sabor BiH, koji okuplja hrvatske parlamentarne stranke u BiH, a vodi ga predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Središnje izborno povjerenstvo BiH postupcima koji su uslijedili nakon zatvaranja biračkih mjesta, osobito kašnjenjima u cjelokupnom izbornom procesu nakon 19 sati unosi razdor u izborni proces u gradu Mostaru. Naime, u ukupnoj projekciji preliminarnih glasova koje objavljuje SIP BiH mogu se uvidjeti pokušaji prijevare, odnosno nestajanje glasova iz tri gradska izborna područja u kojima žive većinsko hrvatsko stanovništvo, a radi se o gradskim područjima Jug, Zapad i Jugozapad”, tvrde iz Hrvatskog narodnog sabora.

“Zahtijevamo hitno uključivanje međunarodnih faktora i prijatelja da se ovaj proces u izbornom, pravnom i svakom drugom smislu izvede pred svjetlo javnosti kako bismo spasili izborni proces. Postoji opravdana sumnja da su glasovi koje su osvojili stranke iz HNS-a uz HRS naprosto pripisani nekome drugome, osobito nakon činjenice da stranke tzv. probosanskog bloka nisu osvojile broj glasova koje su planirale te da su nisku izlaznost svoga tijela, uvjetno rečeno, prijevarom i spletkama nakon 19 sati kompenzirali hrvatskim glasovima i u svemu tome imali koordinaciju ovlaštenih osoba iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH”, poručuju iz HNS-a.

Očekujemo instant reakciju i angažiranost nadležnih tijela i institucija kako bi spasili izborni proces u gradu Mostaru i u cjelini ispoštovali izbornu volju građana Mostara koja je ovakvim radnjama duboko narušena, navode u saopćenju.

“HNS je za potrebe praćenje izbornog procesa imao izrađenu aplikaciju za praćenje izbornog procesa u koju su se unosili svi glasovi hrvatskog naroda koji su izašli na izbore i svi ti parametri biti će ključan dokaz za potvrdu krađe glasova i grube manipulacije biračke izborne volje”, tvrde.

Za razliku od HNS-a BiH, promatračka kolicija “Pod lupom” ocijenila je kako je “izborni dan protekao uglavnom mirno, uz manji broj evidentiranih izbornih nepravilnosti koje se ponavljaju na svakim izborima”.

SIP je za promatranje izbora akreditirao ukupno 361 promatrača, a Gradsko izborno povjerenstvo akreditiralo je 1.356 promatrača političkih subjekata. Izbore je ukupno nadgledalo 1.717 promatrača.

Komentiraj