Hrvatski kandidat za Oscara otpao, ovo je 10 odabranih filmova

Američka filmska akademija objavila je skraćenu listu od deset filmova koji kandidiraju za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Do ove godine ta se kategorija zvala najbolji film na neengleskom jeziku. To je jedna od devet oscarovskih kategorija gdje se od prvo odabere 10 ili 15 filmova, a tek nakon toga se objavljuje pet nominiranih za Oscara. Ovog puta, nominacije će se objaviti 13. siječnja dok će se dodjela Oscara održati 9. veljače u Los Angelesu.

U uži izbor za Oscara za najbolji međunarodni film ušli su favoriti, a to su španjolski kandidat, film Pedra Almodovara „Tuga i slava“, zatim južnokorejski „Parazit“ i francuski „Les Miserables“.  Sva tri filma premijerno su prikazani na festivalu u Cannesu gdje su osvojili i nagrade. „Parazit“ je osvojio Zlatnu palmu, Antonio Banderas je za ulogu u filmu „Tuga i slava“ u Cannesu proglašen najboljim glumcem, dok je „Les Misérables” osvojio nagradu žirija.

Ovogodišnji hrvatski kandidat za Oscara bio je film „Mali“ Antonia Nuića koji nije izabran među  10 kandidata. Otkako je hrvatske samostalnosti, niti jedan hrvatski film nije bio nominiran za Oscara u ovoj kategoriji, bilo da govorimo o skraćenoj listi od 10 filmova ili o posljednjih pet nominiranih.

Skraćena lista kandidata za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma:

Češka, “The Painted Bird”

Estonija, “Truth and Justice”

Francuska, “Les Misérables”

Mađarska, “Those Who Remained”

Sjeverna Makedonija, “Medena zemlja”

Poljska, “Corpus Christi”

Rusija, “Beanpole”

Senegal, “Atlantics”

Južna Koreja, “Parazit”

Španjolska, “Tuga i slava”

Komentiraj