Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sudjelovao je u četvrtak u Rimu na trećem sastanka Koordinacijskog odbora ministara Vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike, a među važnim temama sastanka bilo je i onečišćenje Jadranskog mora otpadom, priopćeno je iz Ministarstva.

Hrvatska je predložila nastavak aktivnosti na proglašenju Jadrana posebno osjetljivim morskim područjem, a  Italija podupire inicijativu, rekao je ministar Ćorić.

“S obzirom na rastući i prekogranični problem morskog otpada u Jadranu te na međunarodne obveze država, pozvali smo Italiju na razmatranje mogućnosti razvoja programa za zajedničku stručnu i tehničku pomoć drugim državama Jadrana za rješenje onečišćenja mora izvorima s kopna i brodova”, istaknuo je  Ćorić.

Hrvatsko izaslanstvo u Rimu predvodi potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, a uz nju na sastanku Koordinacije sudjeluju ministar Ćorić, ministar turizma Gari Cappelli te državni tajnici iz Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva unutarnjih poslova, navodi se u priopćenju.

Koordinacijski odbor je uspostavljen temeljem Memoranduma o suradnji koji su u siječnju 2009. godine potpisali hrvatski i talijanski ministri vanjskih poslova i koji uspostavlja pravni okvir za ostvarivanje široke institucionalne suradnje u područjima vanjskih poslova, gospodarske i industrijske suradnje, infrastrukture, prometa, poljoprivrede, znanstvenih istraživanja, zaštite okoliša i energetike.

Hrvatski i talijanski resor okoliša predstavljali su ministri Tomislav Ćorić i Gian Luca Galletti. Ministar Ćorić je nakon sastanka izjavio kako se hrvatska i talijanska strana snažno zalažu za provedbu Agende za održivi razvoj do 2030. godine i Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Komentiraj