Hrvatski generalski zbor osudio odluku srbijanske vlade

Hrvatski generalski zbor (HGZ) osudio je u četvrtak odluku srbijanske vlade da proglasi nepoželjnom osobom hrvatskog ministra Damira Krstičevića te je istaknuo da on u svojem radu kao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske potpuno slijedi načela NATO-saveza i Europske unije, čija je članica Republika Hrvatska.

“Hrvatski generalski zbor osuđuje odluku Vlade Republike Srbije o proglašenju potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića personom non grata. U potpunosti podržavamo dosadašnji rad Damira Krstičevića te njegovu izjavu i reakciju na odluku Vlade Republike Srbije”, navodi u priopćenju Hrvatski generalski zbor.

Damir Krstičević u svojem radu kao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske u potpunosti slijedi načela NATO-saveza i Europske unije, čija je članica Republika Hrvatska, ističe se u priopćenju.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je u četvrtak da je neopravdana odluka srbijanske vlade koja ga je proglasila nepoželjnom osobom, ističući kako on nikada nikoga nije vrijeđao, nije rekao nešto što nije istina te nije odlazio u Srbiju niti nešto loše govorio.

“Ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin i ja smo dva različita svijeta. Ja sam fokusiran na razvoj i na jačanje Hrvatske vojske, na jačanje sustava domovinske sigurnosti, kao interes Republike Hrvatske. U svom poslu vodim se uvijek vrijednostima, odgovornošću i što je najbitnije da nikad ne činim drugome nešto što ne bih da netko drugi čini meni”, rekao je među ostalim Krstičević.

Istaknuo je kako je takav bio i u Domovinskom ratu, nakon prisilnog umirovljenja i rada u privatnom sektoru i danas kao ministar obrane.

Srbijanska vlada u priopćenju je navela da je mjere reciprociteta donijela “kao odgovor na notu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH od 21. travnja o zabrani ulaska ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina” na teritorij Republike Hrvatske.

Krstičević je istaknuo i da je hrvatska odluka bila opravdana. Poručio je kako je to bio naš odgovor na Vulinove provokacije i da bi to “napravila svaka suvremena, moderna država, koja vodi računa o svom suverenitetu, dostojanstvu i o nacionalnim interesima”.

“Međutim, ova odluka je neopravdana, ovo je odluka vlade Republike Srbije, ja se s njom mogu nositi i ona više govori o njima”, ocijenio je ministar Krstičević.

Srbijanski ministar obrane Aleksanadr Vulin najavljivao je da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca i da o njegovu dolasku u Hrvatsku “može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri”. Nakon te izjave hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je notu srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu u kojoj je osudilo tu izjavu i navelo da Vulin do daljnjega nije dobrodošao.

Komentiraj