Hrvatski filmski fokus na Pulskom filmskom festivalu

Međunarodni program namijenjen profesionalcima iz područja audiovizualnih djelatnosti, Hrvatski filmski fokus održat će se u sklopu 66. pulskoga filmskog festivala od od 18. do 20. srpnja.

Ovogodišnji program dovodi niz važnih gostiju iz svijeta filma, a s ciljem promocije hrvatske kinematografije, umrežavanja hrvatskih filmaša s ključnim osobama za plasman filmova u inozemstvu te rasprave o izazovima u današnjoj audiovizualnoj industriji, najavljeno je iz Pulskoga filmskog festivala.

U Pulu dolaze ravnatelji i selektori međunarodnih festivala od Cannesa i Berlina do Busana i Palm Springsa, međunarodni distributeri i prodajni zastupnici, ravnatelji filmskih centara iz regije te strani novinari i kritičari.

Tijekom tri dana ravnatelji i selektori međunarodnih festivala, međunarodni distributeri i prodajni zastupnici, ravnatelji filmskih centara iz regije te strani novinari i kritičari imat će mogućnost vidjeti sve ovogodišnje hrvatske dugometražne filmove te sudjelovati na međunarodnom okruglom stolu o razvoju publike i panel diskusiji posvećenoj stručnoj valorizaciji današnje hrvatske kinematografije u europskom i svjetskom kontekstu.

Na temelju prošlomjesečne odluke Festivalskog vijeća, donesene nakon konzultacija s filmskim strukovnim udrugama, održat će se tri događanja posvećena planovima i razvoju hrvatske kinematografije. Tako će se 18. srpnja održati okrugli stol na temu izgradnje novoga filmskog studija u Hrvatskoj, 19. srpnja na rasporedu je međunarodni okrugli stol na temu povećanja gledanosti nacionalnog i europskog filma, a 20. srpnja panel diskusija o hrvatskim filmovima prikazanim na 66. Festivalu na kojoj će o ovogodišnjoj hrvatskoj filmskoj produkciji svoje stručno mišljenje iznijeti ravnatelji i selektori međunarodnih festivala, međunarodni distributeri i prodajni zastupnici, te strani novinari i kritičari, nakon čega se očekuje rasprava.

Voditelj industrijskog programa Pulskog filmskog festivala je producent Bruno Mustić, a sudjelovanje su, uz ostale, potvrdili direktor programskog odjela Filmskog festivala u Cannesu Christian Jeune, voditeljica međunarodnih odnosa Berlinskog filmskog festivala Karin Hoffinger i selektorica Berlinala za srednju i istočnu Europu Barbara Wurm, direktor najvećeg azijskog festivala – Međunarodnog filmskog festivala u Busanu Jay Jeon, kritičarka lista Variety i selektorica festivala u Palm Springsu i Chicagu Alissa Simon, predsjednica International Press Academy i Sattelite Awards Mirjana Van Blaricom, umjetnički ravnatelj festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu Bernd Buder, selektorica Varšavskog filmskog festivala Agnieszka Oryl i voditeljica festivalskog odjela New Europe Film Sales Ewa Bojanowska, a očekuju se i direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković, direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čehić te voditelji međunarodne suradnje Filmskog centra Slovenije Jelka Stergel i Srbije Miroljub Vučković.

Komentiraj