Hrvatski filmovi na festivalu animiranog filma u Ottawi

FaH

Filmovi “Planemo” Veljka Popovića, “#merrychristmas” Chintis Lundgren i “Dota” Petre Zlonoga te manjinska koprodukcija “Noćna ptica” Špele Čadež prikazat će se na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi, čije se jubilarno 40. izdanje održava od 21. do 25. rujna.

Popovićev film “Planemo”, za koji uz režiju potpisuje scenarij, dizajn i montažu, prikazat će se u glavnom natjecanju festivala. Ta znanstveno-fantastična alegorija o čovjeku izbačenom iz ‘društvene orbite’ nastala je u produkciji Lemonade 3D/Krupni kadar i koprodukciji 3D2D animatora, a za distribuciju je zadužen Bonobostudio.

U konkurenciji je i hrvatsko-estonska koprodukcija “#merrychristmas” nagrađivane autorice Chintis Lundgren, čiji je film “Život s Hermanom H. Rottom” prošle godine prikazan u festivalskom programu Međunarodna panorama.

Njezin novi uradak je jednominutni teaser za web/TV seriju “Manivald i Absint zečevi”, koja je sada u ranoj fazi ravoja. Ta najava priče o jako dugom danu Djeda Božićnjaka prikazana je na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma. Produkciju potpisuje Adriatic Animation, a koprodukciju Chintis Lundgren Animations studio.

Slovensko-hrvatski film “Noćna ptica” u režiji Špele Čadež, priča o ludoj noćnoj vožnji pijanoga jazavca, junaka ‘navučenog’ na zov fermentiranih krušaka, u Ottawi će imati međunarodnu premijeru.

Film je dijelom nastao u Hrvatskoj, produkciju potpisuju Finta Film, RTV Slovenija i Bonobostudio. Od domaćih filmaša na njemu su surađivali producentica Vanja Andrijević, montažerka Iva Kraljević i Mario Kalogjera, majstor u postprodukciji.

U Međunarodnoj panorami festivala prikazuje se “Dota” Petre Zlonoge, nastao u povodu obilježavanja pedesetogodišnjice zagrebačkog Genre film festivala (GEFF, 1963.-1970.). Film je nastao u produkciji Kinokluba Zagreb, a distributer je Bonobostudio.

Zlonogin animirani film “Glad” prikazan je u programu Međunarodne panorame u Ottawi prije dvije godine.

Međunarodni festival animacije u Ottawi najveći je festival animacije u Sjevernoj Americi te jedan od najvažnijih festivala u svijetu, kao dio ‘velike četvorke’ za animirani film, uz zagrebački Animafest, te festivale u Annecyju i Hiroshimi. Za ovogodišnje jubilarno, 40. izdanje pristiglo je 2311 naslova iz 86 zemalja, dok je u službenu konkurenciju izabrano njih 87.

Domaći igrani filmovi na festivalu u Varšavi

Uspješno međunarodno festivalsko predstavljanje nastavljaju i domaći igrani filmovi, koje je podržao Hrvatski audiovizualni centar.

Dugometražni prvijenac “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić, nagrađivani “S one strane” Zrinka Ogreste, te dvije hrvatske manjinske koprodukcije, “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića i “Houston, imamo problem!” Žige Virca sudjeluju na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, koji se održava od 7. do 16. listopada.

Hrvatsko-danska koprodukcija u režiji Hane Jušić uvršten je u natjecateljski program ‘prvih i drugih filmova’, s još 15 naslova. Premijerno je prikazan u programu Dani autora u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje ga je žiri Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA) nagradio kao najbolji europski film te sekcije.

U glavnim ulogama su Mia Petričević, Arijana Čulina, Zlatko Burić i Nikša Butijer, a produkciju potpisuju Kinorama u koprodukciji s tvrtkom Beofilm iz Danske i Hrvatskom radiotelevizijom.

Film “S one strane”, ujedno i hrvatski kandidat za Oscara te za nominacije Europske filmske nagrade, prikazuje se u sekciji “Posebne projekcije”. Ogrestin fim svjetsku premijeru je imao u programu Panorama na festivalu u Berlinu, te osvojio posebno priznanje žirija mreže europskih art-kina Europa Cinemas.

Scenarij potpisuju Zrinko Ogresta i Mate Matišić, glavne uloge imaju Ksenija Marinković i Lazar Ristovski. Produkciju potpisuje Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom.

U natjecateljskom programu “Slobodni duh” prikazat će se srpsko-hrvatska koprodukcija “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića, nastala u koprodukciji s Interfilmom. Taj srpski kandidat za Oscara u kategoriji najboljih stranih filmova, premijerno je prikazan ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, gdje je osvojio nagradu publike.

Manjinska koprodukcija “Houston, imamo problem!”, igrano-dokumentarni film o zakulisnim igrama tijekom Hladnoga rata, prikazuje se u sekciji “Otkrića”

Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu Tribeca, HBO mu je koproducent u Adria regiji, a nastao je u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke Republike i Katara, a hrvatski koproducent je Nukleus film.

Međunarodni filmski festival u Varšavi u svom 32. izdanju donosi više od 120 naslova, a zatvara ga film “Odiseja” u režiji Jeromea Sallea, o legendarnom Jacquesu Cousteauu, koji je dijelom sniman i u Hrvatskoj putem programa poticaja filmske/TV proizvodnje, tzv. mjera poticaja.

Komentiraj