HINA / Zagreb Film Festival

Hrvatski filmovi i koprodukcije na Zagreb Film Festivalu

Uz bogati međunarodni program, Zagreb Film Festival tradicionalno promiče domaću filmsku produkciju i koprodukciju, koju će na ovogodišnjem festivalu, što se održava od 14. do 22. studenog na više zagrebačkih lokacija, predstaviti autori i filmske ekipe.

U kategoriji dugometražnog filma za nagradu Zlatna kolica natjecat će se novi film bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović, “Naša svakodnevna priča”, njezin cjelovečernji igrani redateljski prvijenac, te nagrađivana islandsko-dansko-hrvatska koprodukcija “Vrapci” Runara Runarssona.

Film Ines Tanović prati sarajevsku obitelj koja se nastoji nositi s teškoćama poslijeratne svakodnevice u Bosni, a autorica je priču podigla na razinu svojevrsnog simbola mnogih karakterističnih individualnih sudbina tranzicijskog balkanskog društva, napominje se u najavi Zagreb Film Festivala. Hrvatski koproducent filma je Spiritus movens.

Glavnu ulogu tumači Uliks Fehmiu, sin slavnoga glumca Bekima Fehmiua, njegova oca glumi Emir Hadžihafizbegović, a u glumačkom postavu su i hrvatski glumci Nina Violić, Goran Bogdan te Goran Navojec. Ines Tanović već se afirmirala na filmskoj sceni, njezin dokumentarni film “Izložba” prikazan je u Cannesu, dok je “Jedan dan na Drini” osvojio Veliki pečat ZagrebDoxa.

Film “Vrapci” Runara Runarssona je islandsko-dansko-hrvatska koprodukcija o šesnaestogodišnjaku razvedenih roditelja koji nevoljko posjećuje oca u udaljenom Westfjordsu. Na zagrebačkoj premijeri u sklopu ZFF-a bit će redatelj, te glumac Ingvar Eggert Sigurðsson koji tumači otuđenog oca, islandski i danski producenti, kao i hrvatski koproducent Igor A. Nola.

Redatelj je već bio na zagrebačkom festivalu, prije tri godine u konkurenciji s debitantskim filmom “Vulkan”, a 2008. u kratkometražnoj sekciji s kratkim filmom “Dvije ptice”. Publika ZFF-a prošle se godine imala priliku upoznati i s glumcem koji će biti gost festivala, a koji se tada predstavio u filmu “O konjima i ljudima”, islandskoj komediji koja je u Zagrebu osvojila i posebno priznanje žirija.

Glavnu nagradu osvojio je na nedavno završenom Filmskom festivalu u Varšavi, a Zlatnu školjku za najbolji film na festivalu u San Sebastianu. Jednu od uloga u tom filmu, koji je premijeru imao na festivalu u Torontu, ostvario je Rade Šerbedžija.

  • Izvan konkurencije predstavit će se omnibus “Zagrebačke priče vol. 3”, koji je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu. Treći dio “Zagrebačkih priča” obuhvaća šest kratkometražnih filmova koje tematski povezuje motiv praznika, u režiji Ivana Salaja, Vlatke Vorkapić, Petra Oreškovića, Matije Vukšića, Danila Šerbedžije i Radislava Jovanova Gonza.

U nacionalnom natjecateljskom programu “Kockice” predstavit će se, među ostalima, film “Belladonna”, debitantsko ostvarenje montažerke Dubravke Turić, najbolji kratkometražni film programa Horizonti 72. venecijanske Mostre, te “Piknik” Jure Pavlovića, koji je premijerno prikazan u službenoj konkurenciji programa Generation 14plus ovogodišnjeg Berlinalea.

Pavlovićev prvi profesionalni kratki film “Pola ure za baku” prikazan je 2010. u programu Kockica. Njegov “Piknik”  kroz priču o petnaestogodišnjem Emiru i njegovom ocu koji izdržava zatvorsku kaznu u Sarajevu ocrtava klišeje patrijarhalnog Balkana, dok radnja Belladonne prati tri žene različite dobi i porijekla koje se igrom slučaja zateknu u oftamološkoj čekaonici i sasvim neočekivano dožive trenutak bliskosti.

Program “Kockice”, pokrenut kako bi se dalo prostora domaćim kratkometražnim uratcima čiji redatelji još iza sebe nemaju iskustvo dugometražnog filma, ove godine obilježava prvih deset godina postojanja.

Kako bi format kratkog filma dobio zasluženu pozornost Zagreb Film Festival će ove godine preseliti kratke međunarodne filmove iz kina Europa u kino Tuškanac, zajedno s programom “Kockice”.

U natjecateljskom programu bit će prikazano deset filmova u programu “Kockice” i deset međunarodnih kratkih filmova, a iako će isti međunarodni žiri birati najbolji film, nagrade će se dodjeljivati za svaku kategoriju zasebno.

Zagreb Film Festival će u svom trinaestom izdanju trajati jedan dan duže nego inače, a novost je i termin održavanja. Umjesto u listopadu kao dosad, održava se  u studenome jer se, s ciljem kvalitetnije i raznovrsnije filmske ponude, uskladio s najprestižnijim svjetskim festivalima, poput Venecije i Toronta, te s partnerskim festivalom LIFFE iz Ljubljane.

Komentiraj