HINA/ HAVC

Debitantski dugometražni igrani film Hane Jušić “Ne gledaj mi u pijat” uvršten je u Dane autora (Giornate degli autori), paralelni program 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, a manjinska hrvatska koprodukcija, kratkometražni igrani film redateljice Sare Kern “Sretno, Orlo!” bit će prikazana u sklopu natjecateljskog programa Horizonti venecijanskoga festivala koji se održava od 31. kolovoza do 10. rujna.

“Ne gledaj mi u pijat” film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njezine obitelji. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njezina neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj.

Svečana svjetska premijera ovoga dugometražnog filma bit će u dvorani ‘Sala Perla’ u petak, 2. rujna u 17 sati, a nakon projekcije slijedi razgovor s publikom, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Scenaristica i redateljica filma je Hana Jušić, direktorica fotografije Jana Plećaš, montažu potpisuje Jan Klemsche, a producentica je Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuće Kinorama. Koproducenti su Peter Hyldahl, Morten Kjems Hytten Juhl i Maria Møller Christoffersen iz danske kuće Beofilm te Hrvatska radiotelevizija, razvoj i proizvodnju podržao je HAVC, a uz HAVC proizvodnju su podržali i Danski filmski institut te nadnacionalni europski fond Eurimages. Međunarodni prodajni agent je poljska kuća New Europe Film Sales.

U programu ‘Dani autora’ (‘Giornate degli autori/Venice Days’) ove se godine prikazuje 11 naslova koji se odlikuju inovativnošću i originalnošću, od kojih su sedam režirale žene.

Manjinska hrvatska koprodukcija redateljice Sare Kern “Sretno, Orlo!” uvrštena je u natjecateljski program Horizonti – jedan od dva natjecateljska programa Venecije, u kojem se najavljuju nadolazeći svjetski trendovi i nova zanimljiva redateljska imena, a prikazuje i filmove već etabliranih autora.

Ova slovensko-hrvatsko-austrijska koprodukcija govori o obiteljskoj drami koja počinje smrću bebe. Kako bi svoju obitelj poštedio tuge, Orlo ukrade prijateljeva malog brata želeći ga odnijeti svojoj majci. Svjetska premijera kratkometražnog igranog filma “Sretno, Orlo!”, koji je sufinancirao HAVC, održat će se 8. rujna u 17 sati u dvorani ‘Sala Giardino’.

Sara Kern je i scenaristica filma, producent je Rok Biček, za kameru je bio zadužen Lev Predan Kowarski, za montažu Andrej Nagode, koproducentice su Ira Cecić i Ivana Šimić Sedić, a uz njih hrvatsku ekipu filma čine i kostimografkinja Tina Pavlović te studio Šesnić&Turković. Produkciju potpisuje Cvinger film (Slovenija), a koprodukciju Kinorama (Hrvatska) i Zwinger Film (Austrija). Glavne uloge odigrali su Tin Vulović, Primož Pirnat, Nina Ivanišin, Tin Marn, Nataša Živković, Borja Živković Jus i Rok Vihar.

Međunarodni filmski festival u Veneciji otvara mjuzikl Damiena Chazellea “La La Land” u kojem Ryan Gosling pleše i pjeva s Emmom Stone, festival se održava od 31. kolovoza do 10. rujna.

Komentiraj

FOTO:HINA/ HAVC
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.