hina

VIDEO “Hrvatski Escobar” na sudu odbacio Uskokove optužbe

Stjepan Prnjat, u medijima poznat i kao hrvatski Escobar, u ponedjeljak je iz riječkog zatvora doveden na zagrebački Županijski sud gdje se njemu, dvjema sestrama, majci i Prnjatovoj bivšoj supruzi sudi zbog pranja novca. Čak  14 milijuna eura, prema optužbi Uskoka pribavljenih preprodajom droge u razdoblju od 2000. do 2007. godine  , Prnjatovi su „oprali“ kupnjom nekretnina, a dio novca „stavili i na stranu“.  Samo u sefovima Privredne i Veneto banke  u Hrvatskoj te u jednoj banci u Švicarskoj Prnjat je imao više od milijun eura, sve u apoenima od 500 eura, a u kući mu je pronađeno 340 000 eura.

Video izručenja iz travnja:

Na računu u banci u Sloveniji  Prnjat, nezaposleni metalski radnik, koji je, prema poreznicima, od 1990. do 2007. godine bio bez prihoda, imao je  4,7 milijuna eura zarađenih od prodaje vile na Kvarneru, no taj su mu novac Slovenci vratili jer u deset godina sudski postupak protiv njega hrvatsko pravosuđe nije okončalo.

Na još deset računa u bankama uštedio je vrtoglavih 1,5 milijuna eura, nakon uhićenja u Frankfurtu kod njega je pronađeno  800.000 eura pa je, kad su zbrojili sve, USKOK zatraražio oduzimanje imovinske koristi ostvarene od posla s drogom : 3,6 milijuna kuna, 7,37 milijuna eura, 14.500 dolara, stan u središtu Lovrana i porsche.

U svojoj obrani Prnjat je u ponedjeljak odbacio optužbe Uskokove tužiteljice Sajonare Čuline na čija pitanja nije ni htio odgovarati. Na  optužbe se očitovao rekavši da je u Italiji već osuđen „za četiri točno određene epizode, a od toga u nekim događajima nije pronađena droga“ dodajući da u slučaju kad je droga pronađena „nije bilo imovinske koristi“ . Ustvrdio je i da se optužnica ne može temeljiti na utvrđenom u talijanskom postupku u kojem je bio kažnjen zatvorom,  oduzimanjem novca i zaplijenom imovine, satova i stana u Njemačkoj, što mu je većim dijelom vraćeno.

“Konačno, dakle, tom presudom je odlučeno o oduzimanju imovinske koristi i o proširenom oduzimanju imovinske koristi” – kazao je danas u zagrebačkoj sudnici Prnjat dodajući da nekretnine koje Uskok smatra spornima nije kupio novcem od preprodaje droge, dok sa nekretninama svoje obitelji „nema ništa“.

Upravo suprotno tvrdi optužba, talijanska presuda za Uskok je  glavni dokaz da su goleme količine droge prošle kroz Prnjatove ruke, da se tim poslom dugo bavio, iako je osuđen za samo dva slučaja, a za druga dva oslobođen zbog pogreške u proceduri, kako su sami Talijani rekli “iz razloga puke rastresenosti”. Tužiteljici nije bio sporno ni na prvom suđenju, a tako je i u ovom ponovljenom,  da sva imovina Prnjata i njegovih bližnjih  potječe od “glavnog djela” – dugotrajne trgovine drogom.

Inače, Prnjatovoj majci i sestrama sudi se u odsutnosti, a postupak bi se odvijao i bez glave obitelji da u ožujku  ove godine Prnjat nije uhićen u Sloveniji tijekom akcije kodnog imena Nana u kojoj je, nakon što je policija u riječkoj luci zaplijenila 100 kilograma kokaina,  razbijena skupina hrvatskih i stranih državljana zbog sumnje na krijumčarenje droge iz Južne Amerike u Europu. U tom slučaju istraga još traje.

Zagrebačko suđenje Prnjatovima, podsjetimo, ponovljeni je postupak nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu riječkog Županijskog suda iz 2012. godine prema kojoj su Prnjat i članovi njegove obitelji oslobođeni optužbi za pranje novca. Izricanje oslobađajuće presude Prnjatovima Uskokova tužiteljica Sajonara Čulina tada je nazvala skandaloznim i pogrešnim, a nakon odluke Vrhovnog suda novi postupak protiv Prnjatovih  „preselio„ je na zagrebački Županijski sud. Inače, za  riječkog suđenja Prnjat je bio „odustan“ –  služio je desetogodišnju kaznu zatvora u Italiji na koju se seda poziva u svojoj obrani.

U ponedjeljak je, pak, na zagrebački sud iz riječkog zatvora Prnjat doveden uz velike mjere sigurnosti, a u sudnici bi se trebao ponovno pojaviti 31. kolovoza za kada je zakazan nastavak rasprave.

Komentiraj