Saša Zinaja

Hrvatski elektrotehničari spartanskog odgoja u pohodu na medicinski turizam

 

Dok je teška gospodarska situacija u zemlji tijekom zadnjih godina pokosila mnoge domaće obrte i firme, križevačka tvrtka Elektrotehnika za proizvodnju poljoprivredne opreme jedna je onih koja bilježi pozitivan rast, ali i nova ulaganja. Ivan Novosel, 64-godišnji elektrotehničar po struci, osnivač firme koja je 2013. ostvarila prihode od pet milijuna i osamsto tisuća kuna, koncem prošle godine proširio je djelovanje i otvorio Polikliniku Medikadent – najsuvremeniju dentalnu ordinaciju u regiji u kojoj se pomoću specijalnog uređaja mogu ugraditi implantati nekirurškim putem, a u koju mahom, osim Hrvata, dolaze Talijani, Austrijanci i Slovenci.

[quote_box_center]

  • Vlasnici tvrtke za izradu mljekarske opreme uložili su 10 milijuna kuna u proširenje biznisa na modernu polikliniku i pokazuju kako bi Hrvatsku mogle pokrenuti i domaće investicije.
  • ‘NAPREDAK U TEHNICI I PROIZVODNJI mi je najvažniji motiv. Nije novac taj koji me gura naprijed. Zanima me razvijanje stvari i gledanje u budućnost’, kaže Novosel.

[/quote_box_center]

Tu investiciju u koju je uložio deset milijuna kuna vlastitih i kreditnih sredstava, dakle ne sredstva iz europskih fondova, nedavno je posjetila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kako bi podržala ulaganje u Križevačko-koprivničkoj županiji. Osluškujući tržište, Elektrotehnika je u toj novoj investiciji spojila proizvodnju, medicinski turizam i trgovinu. Tako je stvoren kompletan domaći proizvod koji nadrasta okvire županije i pokazuje da se hrvatski poduzetnici, koristeći strateške prednosti, mogu izboriti za svoje mjesto na regionalnom, ali i na zapadnom tržištu.

SHVATIVŠI VRIJEDNOST INVESTICIJE, lokalna samouprava, točnije grad Križevci, pomogao je tako što je poliklinici ustupio preko 400 kvadratnih metara bivše vojarne na petnaest godina, uz uvjet da se prostor stavi u funkciju. Dio pogodbe je izvršen, a drugi dio – otvaranje ginekološkog odijela, odjela estetske kirurgije i baro komore trebao bi se ostvariti koncem ove godine. Sredstva uložena u projekt do tog bi se roka, do 2030., trebala vratiti.

A na tome da se planovi ostvare na vrijeme radi cijela obitelj Ivana Novosela – supruga Štefica, sinovi Tomislav (38) i Ivan (30) te sestra Andreja Rosler (37). Svi oni aktivno su uključeni u obiteljski posao, rade i žive spartanski, baš onako kako ih je cijeli život učio otac. Nitko od njih nije želio sreću potražiti izvan rodnog grada jer, kako kažu, najviše im odgovora kada su svi na okupu i stvaraju zajedničkim snagama. Doduše, svaku poslovnu odluku mora blagosloviti otac od kojeg je sve krenulo, koji je posao započeo sedamdesetih godina od nule i koji po svemu sudeći zna što radi. Elektrotehnika nikada nije bila u blokadi i pravilo kojeg se uvijek drže je da se prvo plati porez. Doduše kada je gospodarska situacija u zemlji oslabjela, na neko su vrijeme pali i njihovi prihodi. Tako su prema podacima Poslovne Hrvatske 2009. imali preko osam milijuna kuna prihoda, iduće su pali na šest i pol milijuna, zatim na pet milijuna, a najgora situacija bila je 2012., kada su imali četiri milijuna kuna prihoda. No, 2013. porasli su za gotovo dva milijuna kuna.

Ivana Novosela, rođenog prije 64 godine u malenom mjestu Gornjoj Rijeci, nadomak Križevaca, sanjalačka priroda zaobišla je u širokom luku, ali zato mu je podarila pragmatičan i praktičan duh, idealan za biznis. U Zagrebu je završio elektrotehničku školu, no tu nije stao nego je cijelo vrijeme promatrao tržište, smišljajući čime bi sve isplatilo baviti. Poslije škole, završio je razna usavršavanja, poput ugostiteljskog i mehaničarskog da bi i s tim strukama, ako se pokaže potreba, mogao privređivati. “Nije se znalo gdje će biti posla pa sam se osigurao na nekoliko mjesta”, kaže.

FOTO: Saša Zinaja
FOTO: Saša Zinaja

NAPOSLJETKU, 1975. U DOBI OD 24 GODINE, unajmio je garažu od 120 kvadratnih metara u Križevcima i počeo raditi servis kućanskih aparata i uređaja za hlađenje mljekarskih proizvoda.

“Nije to bila ljubav nego potreba”, reći će za obrt iz kojeg je 1995. nastala tvrtka “Elektrotehnika”. “Ispočetka sam radio sam, a s vremenom je posla bilo toliko da sam zaposlio nekoliko radnika. Moja se supruga u međuvremenu prekvalificirala iz trgovkinje u elektromehaničarku, tako da može raditi sa mnom u firmi. Ona je danas u tvrtki zadužena za računovodstvo”, otkriva Novosel, koji je oduvijek bio svjestan važnosti prilagodbe tržištu. Osim s popravcima, počeo se baviti i s proizvodnjom transformatora i uređaja za hlađenje koje je do tada samo servisirao. Iz unajmljene garaže preselio se u vlastiti prostor nakon što je 1990. kupio zemljište u ulici Nikole Tesle u Križevcima, na kojem je počeo graditi kompleks sa strojnim pogonom koji se sada prostore na oko tri tisuće metara kvadratnih. “Bila je to prva industrijska zona u Hrvatskoj”, kaže.

TRŽIŠTE JE BILO VELIKO, a proizvodi su se prodavali po cijeloj bivšoj Jugoslaviji i Njemačkoj. Rat devedesetih godina sve je to promijenio i Novosel priznaje da je to doba bilo najteže za njegovu firmu.

“Njemačkoj smo bili prerizični, tržište na Balkanu je nestalo, a danas više nemamo ni tvornica, a ni poljoprivrede”, priča Novosel stariji koji nije paničario ni otpuštao radnike nego je prilagodio poslovanje novonastalim uvjetima. Sada osim mljekarske opreme od nehrđajućeg čelika, proizvode LED rasvjetu, na što je Novosel posebno ponosan, iako će priznati da se teško natječu s takvim kineskim proizvodima. “Imamo laboratorij u kojem mjerimo karakteristike svjetla, što je potrebno kako bi se projektirala rasvjeta”, priča. Zadnjih nekoliko godina pokrenuli su proizvodnju medicinskih uređaja, poput onih za usisne jedinice zubarske opreme te medicinskog namještaja. Vodeći se s tom novom opremom koju izrađuju, sinovi Tomislav i Ivan predložili su da otvore dentalnu ordinaciju, a tu je ideju zdušno podržavala i njihova sestra. Otvaranje zubne ordinacije činilo se logičnim korakom i starijem Novoselu jer su proizvode za dentalnu medicinu već proizvodili u Elektrotehnici, gdje je ova obitelj izradila čak sedamdeset posto namještaja i opreme za Medikadent.

“Brat Tomislav dizajnirao je i izradio stolce, a sami smo napravili i stolove, šank za recepciju i posebna vrata u poliklinici”, kaže Ivan Novosel.

Ključni uređaj u novootvorenoj poliklinici je CBCT – 3D, vrijedan 180 tisuća eura kojim se u roku od pola minute može snimiti trodimenzionalna slika čeljusti. Uz pomoć te snimke i 3D printera potom se planiraju i izrađuju implantati. “Za razliku od klasične ugradnje, ovdje se buši ciljano samo gdje treba. Zato je postupak dvostruko kraći nego kod klasične metode ugradnje, nema oštećenja, a oporavak je brz”, objašnjava Ivan Novosel, dodajući da se snimke sa CBCT-a uređaja mogu koristiti za potrebe oralne i maksilofacijalne kirurgije, ortodoncije, za probleme sa sinusima i dišnim putevima, kod dijagnostike bolesti uha, grla, nosa te glave i vrata. Hodajući po strojnom pogonu Elektrotehnike udaljenom samo nekoliko stotina metara od garaže u kojoj je zaradio svoj prvi novac, Ivan Novosel otkriva da je njemu isključivo važan napredak u tehnici i proizvodnji. Nije novac taj koji ga gura naprijed. Dobit ga toliko ne interesira, prvenstveno mu je važno da je u plusu, da su sva davanja podmirena, a da se posao razvija.

“Materijalno me nikada u životu nije zanimalo. Zanima me razvijanje stvari i gledanje u budućnost. Nisam tip koji bi trošio novac na automobile, kuće, vikendice, odjeću. Sav novac koji zaradim ulažem dalje u posao, a tako sam odgajao i svoju djecu. Još uvijek živimo u istoj kući u kojoj smo razmijenili vjenčano prstenje”, priča Ivan Novosel. Govoreći o davanjima državi kaže: “Da moramo platiti samo porez, bilo bi idealno. On je u Hrvatskoj uvijek isti, jedan, dva posto gore – dolje nije toliko strašno, problem su parafiskalni nameti koji su pretjerani. Da nije njih, bilo bi više produktivnosti i više bih ulagao u proizvodnju”, kaže Novosel i dodaje i da bi zasigurno zaposlio još nekoliko ljudi da su ta opterećenja manja. Baš te namete navodi kao glavne prepreke s kojima se u poslu konstantno susreće.

Kao i drugim investitorima, smeta mu sporost birokracije radi koje projekti stoje na mjestu. “Prema nekom pravilu dokumentaciju, dozvole za gradnju ili bilo što drugo, trebalo bi dobiti za mjesec dana. Ali pet dana prije tog roka kažu vam da nedostaju još neki papiri, a kada ih donesete onda čekate još idućih mjesec dana i tako prođu mjeseci dok ne obavite svu papirologiju”, kaže poduzetnik koji nije čovjek od politike. Tvrdi da ga politika nikad nije zanimala, niti je ikada zatražio člansku iskaznicu neke stranke. Bilo kakav oblik promocije za obitelj Novosel pomalo je neugodan. Andreja je majka dvoje manje djece, ali otkada je otvorena poliklinika gdje radi kao voditeljica, radni dan za nju nerijetko traje do večeri, a mlađem bratu Ivanu radni dan traje još dulje.

“BUDIM SE U PET, ŠEST SATI UJUTRO I NE STAJEM. Nikad ne gledam koliko je sati, je li prošlo četiri ili pet da odem kući, nego se uvijek pitam jesam li obavio sve što sam htio. Ako ne obavim to danas, svjestan sam da će me to dočekati idući dan, kada ću imati samo još više posla”, priča Ivan Novosel.

“Nisam htio ići u učenički dom, bilo mi je lakše svaki dan poslije škole sjesti na vlak jer sam znao da me kod kuće sve čeka priređeno”, kaže Ivan Novosel. Zadužen je za projektiranje, marketing, odnose s javnošću, voditelj je Medikadenta, brine se je li sve u redu u Elektrotehnici, gdje radi njegov stariji brat kao voditelj proizvodnje. Međutim, njihov otac ključna je figura u obiteljskom poslovanju. S ocem ga ne veže samo posao nego i omiljeni hobi.

Obojica obožavaju sportske letjelice. Novosel stariji leti već dvadeset i šest godina u jednom zagrebačkom aeroklubu, s time da zadnje dvije godine, odmara. No Ivan je pilot i to je stvar koja ga najviše opušta. Drugog odmora nema. Ne sjeća se kada je zadnji put bio na godišnjem. “Meni godišnji traje 48 sati. Ma, šalim se, otputujem tu i tamo na nekoliko dana. Ljeti sa suprugom na more, zimi s djecom na skijanje”, kaže Novosel kojem je rad kao i cijeloj njegovoj obitelj zapravo način života.

Smatra da u Hrvatskoj postoji mnogo pametnih ljudi, no da bi se situacija u zemlji popravila, potreban je bolja organizacija, a nužno je i da ljudi prihvate koncept odgovornosti. Valja i stalo iznova učiti. “Nije dovoljno samo završiti fakultet, važno je neprestano ulagati u sebe i raditi”, kaže Ivan Novosel. Ne planira još odlazak u mirovinu, ostalo mu je snage i volje da nastavi stvarati. Upravo volju izdvaja kao najvažniji sastojak recepta za uspješan privatan biznis. Svi, kažu, znaju sve riješiti u teoriji, ali u stvarnosti to ide puno teže i drukčije. Kaotična gospodarska situacija u Hrvatskoj, smatra, riješila bi se puno lakše da sve ne ostane na riječima.

 

 

Komentiraj