ŽELJKO CVRTILA: “Hrvatski dokumenti na crnom tržištu zbog nereda u MUP-u”

“Potplaćenost, nedostatak unutarnjeg nadzora, političko kadroviranje te uplitanje politike i novca  u sustav MUP-a glavni su razlozi pojave hrvatskih dokumenata  na ilegalnom tržištu”,  komentirao je za Nacional stručnjak za sigurnost i bivši šef krim policije Željko Cvrtila.

 Nacional: Da li je ovdje ugrožena nacionalna sigurnost Hrvatske?

“Ovdje se radi o ugrožavanju nacionalne sigurnosti jer je uslijed prodora u sustav izdavanja dokumenata Republike Hrvatske veliki broj originalnih osobnih iskaznica i  putovnica došao u ruke  kriminalnih skupina.  Do prodora u sustav dolazi zbog isprepletenosti obavještajno – sigurnosnih mreža nama susjednih istočnih država sa kriminalnim skupinama u tim državama i sa kriminalnim skupinama u Hrvatskoj.  Sve se to događalo na hrvatskom teritoriju i to je najveći problem”.

Nacional: Kako je moguće da se ovoliki broj hrvatskih  dokumenata pojavi na ilegalnom tržištu?

“Sustav MUP-a je isprepleten sa različitim političkim lobijima i ljudima  nad kojima se ne provodi unutarnji nadzor,  procedure nisu posložene a ljudi koji te sustave vode nisu dorasli tom poslu.  Ne kontrolira se imovinsko stanje zaposlenih i u tako propusnom sustavu kriminalne skupine lako dolaze do utjecaja. Tako gdje nema uplitanja politike i biznisa, davanja i vraćanje usluga,  sprege mafije i korumpiranih političara  tamo sustav funkcionira. U protivnom imamo kaos u kojemu caruje  kriminal”,  zaključio je Cvrtila!

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj