Hrvatski dan šećerne bolesti: Broj oboljelih neprestano raste, otkriveno 60 tisuća novih slučajeva

Autor:

15.11.2020., Zagreb - Mjerenje razine secera u krvi. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Povodom obilježavanja 1. Hrvatskog dana šećerne bolesti, Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizira u subotu (14. svibnja) na zagrebačkom Bundeku  javno-zdravstvenu akciju.

Od 09.30 pa sve do 12.00 sati, svi zainteresirani građani moći će besplatno izmjeriti šećer u krvi, krvni tlak i tjelesnu masu. Moći će vježbati s kineziolozima, dobiti sve potrebne informacije i savjete od nutricionista i dijabetologa, isprobati slatke, ali zdrave zalogaje te uz ekipu iz Trčaone hodati oko jezera Bundek.

U ožujku je Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku da se 14. svibnja proglasi Hrvatskim danom šećerne bolesti.

To je jedinstvena prilika da se progovori o ovoj kroničnoj nezaraznoj bolesti, od koje u Hrvatskoj boluje gotovo pola milijuna ljudi. Unatoč svim dostupnim i modernim terapijama liječenja, broj oboljelih od šećerne bolesti raste – prema posljednjim podacima gotovo 60 tisuća.

Također, zbog Covid-19, ali i nedostupne zdravstvene skrbi u pojedinim dijelovima Hrvatske, premalo se ljudi odaziva na preventivne i kontrolne preglede.

Prema posljednjim podacima iz 2016. godine HZZO je na liječenje šećerne bolesti utrošio 4.6 milijardi kuna ili 19.8 posto svog proračuna. Troškovi liječenja komplikacija šećerne bolesti zastupljeni su u najvećem udjelu i iznose 88 posto od ukupnih troškova.

Šećerna bolest je vodeći uzrok krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće i amputacije donjih ekstremiteta. Komplikacije umanjuju kvalitetu života oboljelih, a istodobno liječenje komplikacija čini najveći udio u troškovima liječenja šećerne bolesti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.